PROSLAVA  HRAMOVNE  SLAVE  MALE GOSPOJINE  U  DREŽNICI  I  DESET GODINA  USPJEŠNOG  RADA : SRPSKOG  KULTURNO-UMJETNIČKOG  I DUHOVNOG  DRUŠTVA « ĐURĐEVDAN »

  Na dan Rođenja Presvete Bogorodice 21. septembra 2003. godine proslavljena je u Drežnici hramovna slava. Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski i administrator Eparhije gornjokarlovačke, uz sasluženje igumana Danila Ljubotine paroha pulsko-perojskog, o. Dragana Antonića paroha iz Plaškog i protonamjesnika Miloša Orelja paroha drežničkog.

  Od ranog jutra narod je pristizao sa raznih strana, autobusima i privatnim automobilima. Stigli su autobusi iz Pule i Peroja, Rijeke, vjernici iz Karlovca, Plaškog, Otočca, Brloga, Ogulina i drugih mjesta Eparhije gornjokarlovačke.

 Crkva je bila puna naroda prije početka Sv. Liturgije. Na Sv. Liturgiji Episkop Fotije dodijelio je Gramatu priznanja o. Milošu Orelju i SKUDD « Đurđevdan » povodom desetogodišnjeg uspješnog rada. Poslije Sv. Liturgije kojoj su prisustvovali i ugledni gosti iz Ministarstva prosvjete Republike Hrvatske, g. Milan Milić i Jadranka Huljev, prestavnici srpskog kulturnog saveza iz Švajcarske g. Tomislav Perić, Blažan Kojić i Momir Momić, Savjeta za nacionalne manjine u RH g. Siniša Tatalović i drugi. Program se nastavio u sportskoj dvorani gdje je Srpsko kulturno-umjetničko i duhovno društvo « Đurđevdan », povodom proslavne desetogodišnjce uspješnog rada izvelo svoj program. U programu je učestvovalo Društvo perojskih Crnogoraca sa izvornim pjesmama iz Peroja. Predsjednica « Đurđevdana » Branka Radulović je dodijelila plakete priznanja predstavnicima domaćina kod kojih je Duštvo gostovalo, dok su gosti Društvo darivali različitim poklonima i priznanjima. Ambasador SiCG poklonio je jedan kompjuter. Društvo je dobilo i niz poziva za gostovanje jer je svojim koncertom oduševilo sve prisutne.

 Poslije koncerta uzvanici su se preselili u Dom kulture, gdje se nastavilo sa svečanim ručkom. U svojoj zdravici Episkop Fotije je naglasio, da je Drežnica primjer kako se treba raditi sa djecom i omladinom da bi se opstalo.

  Za ovu priliku svakako treba naglasiti da je Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina koje je tek ove godine osnovano, a čiji je predsjednik g. Nenad Vukadinović uveliko pomoglo da ova proslava u svemu uspješno završi.


 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio