У Дрежници држана Љетна школа од  04.  до  13. VII 2003. године

У Дрежници српском мјесту у Горском Котару, од 04. до 13. VII 2003. године одржана је Љетна школа за дјецу српске националне мањине у Републици Хрватској. Школу је подађало двадесет и седмеро дјеце од II до VIII разреда скупљених од Дубровника до Загреба.

У овој школи ученици су похађали слиједеће предмете: Српски језик и писмено, српска хисторија, вјеронаука са богослужењем, ликовна култура и музички одгој. Поред ових предмета ученици су присуствовали пробама Српског културно-умјетничког друштва Ђурђевдан гдје су се упознали са српским фолклором, народним ношњама и обичајима. Ова активност се ученицима веома допала па су основали фолклорну секцију у коју су се сви учланили.

Ученици су се још бавили спорским активностима, а водитељи су организирали и одлазак на купање у Селце и Цриквеницу, излет у Хрватски олимпијски центар Бјелоласица и посјет манастиру Гомирје који је подигнут 1600. године.

Крај школе, обиљжен је свечаном приредбом на којој су присуствовали угледни гости : г. Peter Smneby, шеф мисије ОЕSS-а, амбасадор Србије и Црне Горе, г. Милан Симурдић, предсједник Савјета за националне мањине у РХ г. Александар Толнауер и подпресједник Синиша Таталовић, Предсједник СКД Просвјета Загреб Чедомир Вишњић и секретар Душан Радаковић.

Школу је финанцирало Министарство просвјете Републике Хрватске, а носитељ организације била СКД Просвјета Заграб. У организацији  се посебно истакао Мјесни одбор на челу са предсједницом Бранком Радуловић, те СПЦО-а у Дрежници, Заједница дрежничких Срба и СКУДД Ђурђевдан .

o. Милош ОрељПо доласку у школу парох о. Милош Орељ обратио се наставницима и ученицима слиједећим ријечима: Стара народна пословица лијепо каже да на младима свијет остаје. У овој школи смо да се ви дјецо у ових десетак дана упознате са својом српском историјом, језиком, писмом културом и лијепим обичајима. Наш циљ треба да буде да у току нашег рада и учења осјетите да је лијепо бити Србин православац и да с поносом тако живите, а кад одете одавде да све то што сте лијепо доживјели пренесете другој дјеци у вашим срединама. На тај начин ви ћете ширити мисију из ове школе и бити њени мисионари. Само ако то постигнемо ми наставници моћи ћемо рећи да смо били успјешни .

На крају дјеца су из школе отишла тужна због растанка, али истински задовољна. Било је то како је рекао Владика Његош: Плакање је пјесма са сузама .

На крају школа је завршила али што даље? План је да се настави зимска па опет љетна и да се у Дрежници доврши: Српски школски, културни, духовни и спортско-рекреативни центар који ће стано радити.

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio