U Drežnici držana Ljetna škola od  04.  do  13. VII 2003. godine

U Drežnici srpskom mjestu u Gorskom Kotaru, od 04. do 13. VII 2003. godine održana je Ljetna škola za djecu srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Školu je podađalo dvadeset i sedmero djece od II do VIII razreda skupljenih od Dubrovnika do Zagreba.

U ovoj školi učenici su pohađali slijedeće predmete: Srpski jezik i pismeno, srpska historija, vjeronauka sa bogosluženjem, likovna kultura i muzički odgoj. Pored ovih predmeta učenici su prisustvovali probama Srpskog kulturno-umjetničkog društva « Đurđevdan » gdje su se upoznali sa srpskim folklorom, narodnim nošnjama i običajima. Ova aktivnost se učenicima veoma dopala pa su osnovali folklornu sekciju u koju su se svi učlanili.

Učenici su se još bavili sporskim aktivnostima, a voditelji su organizirali i odlazak na kupanje u Selce i Crikvenicu, izlet u Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica i posjet manastiru Gomirje koji je podignut 1600. godine.

Kraj škole, obiljžen je svečanom priredbom na kojoj su prisustvovali ugledni gosti : g. Peter Smneby, šef misije OESS-a, ambasador Srbije i Crne Gore, g. Milan Simurdić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine u RH g. Aleksandar Tolnauer i podpresjednik Siniša Tatalović, Predsjednik SKD « Prosvjeta » Zagreb Čedomir Višnjić i sekretar Dušan Radaković.

Školu je financiralo Ministarstvo prosvjete Republike Hrvatske, a nositelj organizacije bila SKD « Prosvjeta » Zagrab. U organizaciji  se posebno istakao Mjesni odbor na čelu sa predsjednicom Brankom Radulović, te SPCO-a u Drežnici, Zajednica drežničkih Srba i SKUDD « Đurđevdan » .

о. Miloš OreljPo dolasku u školu paroh o. Miloš Orelj obratio se nastavnicima i učenicima slijedećim riječima: « Stara narodna poslovica lijepo kaže da na mladima svijet ostaje. U ovoj školi smo da se vi djeco u ovih desetak dana upoznate sa svojom srpskom istorijom, jezikom, pismom kulturom i lijepim običajima. Naš cilj treba da bude da u toku našeg rada i učenja osjetite da je lijepo biti Srbin pravoslavac i da s ponosom tako živite, a kad odete odavde da sve to što ste lijepo doživjeli prenesete drugoj djeci u vašim sredinama. Na taj način vi ćete širiti misiju iz ove škole i biti njeni misionari. Samo ako to postignemo mi nastavnici moći ćemo reći da smo bili uspješni ».

Na kraju djeca su iz škole otišla tužna zbog rastanka, ali istinski zadovoljna. Bilo je to kako je rekao Vladika Njegoš: « Plakanje je pjesma sa suzama ».

Na kraju škola je završila ali što dalje? Plan je da se nastavi zimska pa opet ljetna i da se u Drežnici dovrši: Srpski školski, kulturni, duhovni i sportsko-rekreativni centar koji će stano raditi.

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio