Tomina Nedelja u Svetobogorodičinom manastiru

U drugu nedelju posle Pashe, nedelju koja sledi nakon Vaskrsenja Gospoda našeg Isusa Hrista, nosi i naziv – Nedelja Antipashe, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastirskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Donjem Budačkom. Episkopu su sasluživali arhimandrit mr Naum, prezviter Darko Dugonjić i đakon Budimir Kokotović.
U svojoj besedi po okončanju sabranja, Episkop g. Gerasim poučio je verni narod o današnjem prazniku i o danu kada se Gospod Isus Hristos javio svojim učenicima i apostolima.
Kada su apostoli rekli Tomi da se Gospod javio, neverni Toma je rekao da neće poverovati dok prste i ruku svoju ne stavi na rane i u rebra Hristova. Ljudska priroda, koja je ovom prilikom došla do izražaja kod apostola Tome je sumnjičava i neverujuća, sve dok se čovek svojim sopstvenim očima i rukama ne uveri u ono što se zbiva. Gospod nije Vaskrsao radi sebe, niti mu je bilo potrebno da silazi na Zemlju, već je to učinio radi nas ljudi i radi našeg spasenja, jer mi smo ti koji smo radi greha potpali pod ropstvo smrti, stoga je Gospod Vaskrsao iz mrtvih i time pokidao okove smrti, a nama dao nadu u Život večni. Samim tim što je Gospod radi nas vaskrsao, neće nas spasiti ako mi u to ne poverujemo i ako ne sledujemo stopama i riečima Njegovim.

Scroll To Top
Descargar musica