Sveti mučenik Trifun – krsna slava Episkopa Gerasima

Na praznik Svetog mučenika Trifuna, 14. februara tekuće godine, služena je Sveta arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu. Evharistijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije uz sasluženje domaćina sabranja Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima. Arhijerejima je sasluživalo sveštenstvo eparhije žičke i gornjokarlovačke.
Besedeći nakon čitanja Svetog Jevanđelja, Episkop g. Sergije čestitao je Episkopu Gerasimu današnju krsnu slavu i poučio verne o životu i delima Svetog mučenika Trifuna, koji je bio obdaren isceliteljskim darom, a takođe i veliki pobornik Hristovog učenja, zbog čega je po odlasku cara Gordijana sa prestola bio proganjan, mučen i na kraju posečen mačem, jer nije želio da odstupi od svoje vere hrišćanske.
Nakon zaamvone molitve Episkop g. Sergije sa sveštenstvom osvetio slavski kolač i koljivo pripremljeno u čast Svetog mučenika Trifuna.
Sabranju je prisustvovao i g. Milorad Dodik predsednik Republike Srpske, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama u Vladi Republike Srbije dr Marko Nikolić i g. Miladin Dragičević savetnik predsednika Republike Srpske za obnovu, rekonstrukciju i održivi povratak raseljenih i izbeglih lica i odnose sa nevladinim sektorom i verskim zajednicama.
Besedeći po okončanju sabranja, Episkop g. Gerasim se zahvalio prisutnim gostima na dolasku, Episkopu bihaćko-petrovačkom g. Sergiju, takođe i uvaženom gostu g. Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, kao i dr Marku Nikoliću i g. Miladinu Dragičeviću. Nakon toga g. Milorad Dodik, zahvalio se Episkopu g. Gerasimu na pozivu i gostoprimstvu u Eparhiji gornjokarlovačkoj, čestitajući mu krsnu slavu Svetog mučenika Trifuna.
Po okončanju sabranja, za sve prisutne priređena je Trpeza Ljubavi u manastirskom konaku u Donjem Budačkom.

Scroll To Top
Descargar musica