Proslavljen jubilarni Rmanjski sabor

Povodom 20 godina od povratka monaštva i obnove manastira Rmnja, u subotu 28. aprila 2018. godine, u manastiru Rmnju posvećenom Svetom Nikoljau Mirlikijskom Čudotvorcu održan je veliki blagovještenski Sabor. Evharistijsko sabranje predvodio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim uz sasluženje Episkopa dalmatinskog g. Nikodima i domaćina Episkopa bihaćko-petrovačkog g. Sergija.
Episkopima je sasluživalo sveštenstvo i monaštvo eparhije bihaćko-petrovačke i drugih bratskih eparhija, uz prisustvo mnoštva vjerujućeg naroda iz okoline ali i šire.
Nakon pročitanog Svetog Jevanđelja prisutnima se obratio Episkop Nikodim pozdravivši sve prisutne. Ova svetinja vaskrsava danas i mi slavimo punih dvadeset godina od perioda kada su tri monaha stupila u ova sveta zdanja i započela njenu obnovu, kako materijalnu tako ponajviše duhovnu, naglasio je između ostalog Vladika dalmatinski.
Vladika Sergije se zahvalio svojim gostima koji su i pored mnoštva obaveza pronašli vremena da dođu i prisustvuju ovogodišnjem saborskom okupljanju u manastiru Rmnju, i samim tim uveličaju ovaj veoma važan događaj za eparhiju bihaćko-petrovačku. Vladika je takođe pozvao na budnost sve vjerne, prenio je poziv naših svetih predaka i mučenika pozvavši naš bogoljubivi narod da ostaje na svojim ognjištima i domovima jer je ovo zemlja mučenička i sveta.
Poslije božanstvene Liturgije u manastirskoj porti pripremljena je trpeza ljubavi za sve prisutne.

Izvor: Eparhija bihaćko-petrovačka

Scroll To Top
Descargar musica