Bijeljina: Obilježena slava manastira Svetog Vasilija Ostroškog

Svetom arhijerejskom Liturgijom i svečanom Litijom danas je proslavljen Sveti Vasilije Ostroški, krsna slava manastira u centru Bijeljine.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služili su Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, bihaćko-petrovački Sergije, gornjokarlovački Gerasim i umirovljeni Episkop kanadski Georgije u prisustvu brojnih vjernika. Molitvenom činu prisustvovao je i umirovljeni vladika Vasilije.

Obilježavanju manastirske slave prisustvovao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Po završetku Svete arhijerejske Liturgije episkopi, sveštenstvo, kum slave g. Predrag Perković i brojni vjernici prošli su u svečanoj Litiji od manastira do Centralnog spomenika na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, gdje je služen parastos za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske, povodom obilježavanja 26 godina od njenog osnivanja.

Prethodno je na Trgu dočekano 18 ratnih zastava, koje su ranije osveštane u vojnom Spomen hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je Grad Bijeljina danas slavi tri praznika – Svetog Vasilija Ostroškog, Dan Vojske Republike Srpske i Dan semberskih ratnih jedinica.

-Pripadici brigada iz Semberije su bili dio Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji je brojao 20.000 boraca, a u odbrani izgubio 2.000, a samo iz Semberije poginulo je oko 1.000 boraca – rekao je Mićić.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH.

(Srna)

Izvor: http://www.eparhijazt.com/

Scroll To Top
Descargar musica