ŽIVONOSNI ISTOČNIK – KRSNA SLAVA EPARHIJE PROSLAVLJENA U MAČKOVCU

Episkop Fotije: Zajedništvo i duhovnost štite narod i državu

Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Fotije poručio je na obilježavanju krsne slave Eparhije praznika Presvete Bogorodice – Živonosnog Istočnika da zajedništvo i pravoslavna duhovnost štite srpski narod i državu.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mačkovcu, kod Lopara, vladika Fotije je izrazio zadovoljstvo što su na bogosluženju okupljeni sveštenstvo, monaštvo, predstavnici vlasti Republike Srpske i vjerni narod.

“Svi treba da budu utemeljeni u Crkvi i pravoslavnoj duhovnosti, koja je izvor srpske kulture, vjere, pisma, jezika i opstanka na ovim prostorima”, rekao je vladika.

Episkop Fotije je istakao da Crkva neprestano poziva ljude da se mole, poste i čine dobra djela.

“Treba nam duhovna snaga i blagodet Božija koja proističe iz živonosnih istočnika da nas rukovode, štite, okrepljuju, te učine besmrtnim, to je smisao našeg života u Crkvi”, rekao je vladika Fotije.

Prema njegovim riječima, Presveta Bogorodica je živonosni istočnik i od nje teku rijeke blagodati kroz čitavu Crkvu i kroz duše i srca svih vjerujućih.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služili su vladika Fotije, te episkopi – gornjokarlovački Gerasim, bihaćko-petrovački Sergije i osječkopoljski i baranjski Heruvim.

Slavi Eparhije zvorničko-tuzlanske prisutvovao je izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, koji je rekao da je Živonosni Istočnik značajan praznik.

Načelnik Lopara Rado Savić izrazio je zadovoljstvo što je slava Eparhije obilježena u ovoj majevičkoj opštini i naveo da rukovodstvo lokalne zajednicve podržava sve aktivnosti Srpske Pravoslavne Crkve na očuvanju duhovnosti, kao i obnovu i podizanje hramova na Majevici.

Tekst i foto: Mladen Vasilić (Opština Ugljevik)

Izvor: www.eparhijazt.com

Scroll To Top
Descargar musica