2. dan-Patrijaraška Liturgija i litija povodom slave grada Doboja

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 19. avgusta 2021. godine, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Sasluživali su Njihova Preosveštenstva gospoda Episkopi bački Irinej, vranjski Pahomije, zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David i valjevski Isihije, sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija u molitvenom prisustvu mnogobrojnog vernog naroda.
Obilježavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh srpski Porfirije, nakon čega je održana litija, te upriličen slavski obred.

Ovo je prva posjeta srpskog patrijarha Doboju nakon 83 godine.
Preosvećeni Episkop Irinej je po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Porfirija i domaćina eparhije Episkopa Fotija besedio posle pročitanog Svetog Jevanđelja o samom prazniku Preobraženja Gospodnjeg.

Episkop Irinej je govorio i o stratištu u Doboju, odnosno logoru koji je osnovan u Prvom svetskom ratu u ovom gradu. On je istakao da je današnje okupljanje blagosloveno, i da srpski Patrijarh 83 godine nije bio u Doboju i da je ovo veliki blagoslov za sav narod Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Govoreći o Preobraženju Gospodnjem Episkop Irinej je istakao da samo Jevanđelje govori o događaju preobraženja, ali da treba znati da u našem jeziku kada se neko preobrazi znači da se dogodila suštinska promena. U izvornom jeziku ta reč ne znači to, nego primiti drugačiji izgled, otkriti se, projaviti se, ali bez izmene suštine jer je Bog po prirodi neizmenjiv, a i kao čovek od začeća sjedinjen, nesliveno i neraskidivo sa Božanskom prirodom kao večnoga Sina i logosa Božijeg.
Prisustvovali su i potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, kao i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.
Krsnu slavu, zajedno sa brojnim Dobojlijama, obilježili su i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je u obraćanju da je velika radost ispunila njegovu dušu zbog toga što je prva posjeta Republici Srpskoj i BiH upravo posjeta Doboju.

– Imam vas u srcu i neprestano se molim Bogu za vas i molim vas da se molite za mene, jer ja sam ovdje zaista svoj među svojima – poručio je patrijarh.

Gradonačelnik Doboja rekao je da se na današnji dan, zbog posjete patrijarha srpskog Doboju, raduje ovaj grad, ali i čitava Republika Srpska.

– Svi kažu da je Doboj grad ljudi sa velikim srcem. Dolazak patrijarha Porfirija to veliko srce ispunjava ljubavlju – istakao je Jerinić i zahvalio patrijarhu na posjeti.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čestitajući slavu rukovodstvu grada i građanima Doboja, poručio jeda je ovaj grad strateški važan za Republiku Srpsku.
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Dobojlijama i rukovodstvu grada krsnu slavu.

Po osveštanju Patrijarh Porfirije je blagoslovio sav okupljeni verni narod te proizneo svečanu besedu u kojoj je između ostalog istakao da smo svi radosni što slavimo Preobraženje Gospodnje i da nema većeg povoda da se okupimo, jer je samo Preobraženje slava Božija i slava svakog čoveka. U tom prazniku je mnogo sadržaja i smisla za naše postojanja, ali pre svega ostvarivanje Božije volje.

Patrijarh Porfirije je poručio da znamo da je naše ime hrišćanin, a prezime pravoslavni. Srbin, pravoslavni, hrišćanin to je pun identite dodao je.
Vera je ono što nas čini da jesmo jedno, vera je ono na čemu gradimo međusobno poverenje, vera je ono što nas čini da znamo da nas Bog voli”, rekao je Patrijarh Porfirije.

Istakao je da je neizmerno radostan što je prvu posetu Republici Srpskoj i BiH učinio upravo u ponosnom i časnom gradu Doboju.
“Neka svako bude ono što jeste. Neka se svako moli Bogu na svoj način, ali svako da poštuje onoga drugoga”, naveo je Patrijarh i poručio da mi imamo vekovno iskustvo zajedničkog života i da nisu nama potrebni izdaleka, najčešće samozvani, mirotvorci.

“Ne kažem da ih nema i iskrenih, ali ima ih koji ne razumeju naš koncept života, naše odnose, naš identitet.”

Interesi naši jesu da svako bude ono što jeste ako je pravoslavni hrišćanin Srbin, da to bude i jeste, ako je Bošnjak i Hrvat, da to bude i zaista jeste, poručio je Patrijarh Porfirije.

 

 

 

Izvor: https://www.eparhijazt.com/

Scroll To Top
Descargar musica