Sveti mučenik Trifun-Krsna slava Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima

Svečanim večernjim bogosluženjem u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu, dana 13. Februara 2023. godine, otpočeta je proslava Svetog mučenika Trifuna koji je zaštitnik i Krsna slava Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima. Večernjim bogosluženjem je načalstvovao Episkop bihaćko – petrovački Sergije, a bogosluženju su prisustvovali: Episkop niški g. Arsenije, Episkop osečkopoljski i baranjski g. Heruvim, Episkop valjevski g. Isihije i domaćin Episkop gornjokarlovački g. Gerasim. Preosvećenom Episkopu g. Sergiju su sasluživali arhimandrit Naum Milković, protoprezviter-stafrofor Milidrag Stokanović, i đakon Budimir Kokotović.
Nakon večernjeg bogosluženja Episkop g. Sergije je svima poželeo blagosloveno i srećno navečerje praznika, a Episkop g. Gerasim se svima prisutnima zahvalio na dolasku poželivši svima dobrodošlicu.

Toržestvenom Svetom Arhijerejskom Liturgijom, 14.02.2023. godine u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, Episkop gornjokarlovački g. Gerasim je proslavio svoga zaštitnika i svoje Krsno ime, svetog mučenika Trifuna. Evharistijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćkopetrovački g. Sergije uz sasluženje Episkopa niškog g. Arsenija, Episkopa osečkopoljskog i baranjskog g. Heruvima, Episkopa valjevskog Isihija, domaćina Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, protoprezvitera-stavrofora Milidraga Stokanovića, protoprezvitera-stavrofora Gorana Petkovića, jeromonaha Save (Jakovljevća), prezvitera Saše Kremića, protođakona Vojislava Nikolića i đakona Budimira Kokotovića. 

U svojoj besedi Episkop Sergije je čestitao slavu i praznik Episkopu g. Gerasimu i tom prilikom u arhipastirskoj besedi rekao: 

…Sveti mučenik Trifun je do kraja istinski nosio vjeru u sebi, činio razna čudesa, iscjeljivao bolesne i onda kada je trebalo da da ispit istinske žrtve i ljubavi, dao ga je upravo svoju glavu položivši za Hrista. Svi smo mi pozvani na tu istu ljubav, ne moraju da nas fizički razapinju i da nas ubijaju ali treba da mi razapinjemo u sebi svaki svoj grijeh i da se borimo uvijek protiv zla. Prizivajući Božiji blagoslov na sve vas, molitvama Svetog mučenika Trifuna, neka Gospod ukrijepi i osnaži ovu sveštenu episkopiju i njenog pastira i načalnika vladiku Gersima. 

Scroll To Top
Descargar musica