Sveti i Veliki Petak u Karlovcu

Sva tvar izmijeni se od straha, gledajući Tebe Hriste, obješena na Krstu: sunce se pomrači, i temelji zemlje se zadrmaše, sve sastradavaše Stvoritelju svega. Ti Koji si dragovoljno sve pretrpeo nas radi, Gospode, slava Tebi. (Stihira na Gospodi vozvah)

Na Veliki Petak, 22. aprila 2022. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu.

U ovoj sveštenoj službi sećamo se stradanja i smrti na Krstu Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista, koji je sva mučenja, uniženja, pljuvanje, šamaranje, ruganje, ismijavanje, crvenu haljinu, sunđer, ocat, klince, koplje, primio nas radi i radi našega spasenja.

U toku svete službe, na stihovnim stihirama uz pjevanje stihire „Tebe koji se odijevaš..“, Episkop Gerasim je  zajedno sa sveštenstvom izvršio iznošenje plaštanice koja simbolično obilježava polaganje Hrista Spasitelja u grob.

Preosvećenom Episkopu g. Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter – stavrofor Milidrag Stokanović, protoprezviter Darko Dugonjić, prezviter Saša Lončina i protođakon Nebojša Anđić.

 

Scroll To Top
Descargar musica