Pismo vladici Gerasimu od mitropolita melitopoljskog i zaporoškog Luke

Njegovom Preosveštenstvu

Preosvećenom Gerasimu

episkopu Gornjokarlovačkom

 

Vaše Preosveštenstvo, dragi Vladiko!

Vozljubljeni u Gospodu, sabrate i saslužitelju pred Prestolom Cara Slave!

 

Prisećajući se našeg toplog opštenja kako u vreme Božanstvene Liturgije,tako i posle nje kroz razgovor s vama. Znajući Vaš čvrst stav po pitanju držanja kanona Crkve i Vašu nepopustljivost prema uticaju vancrkvenih sila na život Crkve, dozvolite mi da skrenem Vašu pažnju i da Vas obavestim o događajima koji se trenutno dešavaju u vezi naše Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Ukrajinska pravoslavna crkva danas stoji na pragu novih, još strašnijih iskušenja od raspada Sovjetskog Saveza. Reč je o pokušajima države da je likvidira i o njenom nasilnom preuzimanju od strane organizacije pod nazivom „PCU“ na čijem je čelu Epifanije Dumenko. U izvršavanju ovog zadatka Crkva je pod neviđenim pritiskom na svim nivoima.

U zemlji je pokrenuta neviđena anticrkvena propagandna kampanja koja je prevazišla čak i sličnu kampanju koju je vodila bezbožna komunistička vlast.

Zauzimanje hramova se nastavlja sa novom snagom. Na primer, samo 2022. godine, bilo nasilnim metodama ili kao rezultat nezakonitih registracionih akcija državnih službenika, raskolnici su zauzeli 250 hramova Ukrajinske Pravoslavne Crkve (za još 100, se sprema nasilna zaplena).

U parlamentu je već registrovano nekoliko predloga zakona koji predviđaju zabranu ili suštinsko ograničenje prava Ukrajinske Pravoslavne Crkve. Autori poslednjeg su poslanici povezani sa grkokatolicima. Uporedo sa tim, širom zemlje regionalna i gradska veća donose odluke o zabrani funkcionisanja parohija UPC u svojim regionima. Nikolaj Knjažicki (unijata po veroispovesti) poziva da se ide još dalje u gaženju zakona uvođenjem zabrane UPC bez sprovođenja ikakvih preliminarnih ispitivanja statutarnih dokumenata.

Situaciju otežava nedavna odluka Ustavnog suda, koji priznaje autoritet anticrkvenog zakona razvijenog za vreme predsednikovanja Petra Porošenka, koji ima za cilj da liši UPC zvaničnog imena, što će doprineti nasilnom oduzimanju naše imovine u korist „PCU“.

Sprema se pravni osnov da se našoj Crkvi oduzmu glavne pravoslavne svetinje Ukrajine – Počajevska i Kijevsko-pečerska lavra (neki od hramova ove poslednje su već de fakto predati na korišćenje organizaciji na čelu sa Epifanijem Dumenkom ).

Napadnuto je i rukovodstvo UPC. Konkretno, donete su odluke o oduzimanju državljanstva 12 episkopa naše Majke Crkve, što je osnov za njihovu dalju deportaciju van granica Ukrajine. Protiv jednog broja episkopa uvedene su lične posebne ekonomske i druge restriktivne mere (sankcije). Slične mere predviđene su i za još nekoliko desetina arhijereja.

Ništa manje indikativan je i stav šefa Državne službe za etnopolitiku i slobodu savesti Viktora Elenskog (blizak Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi, odnosno Unijatskoj crkvi), koji poziva na sprovođenje verske studije kako bi se utvrdilo da li je Ukrajinska Pravoslavna Crkva ima crkveno-kanonski odnos sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom (ako se takav „pronađe“, zvaničnik planira da likvidira 9.000 crkvenih opština naše Crkve). Članovi stručne komisije koje je on predložio više puta su izjavljivali svoj krajnje neprijateljski odnos prema UPC.

Jedan broj učesnika ovih anticrkvenih akcija više ne krije rokove za završetak svih ovih inicijativa. Planiraju konačnu likvidaciju Ukrajinske Pravoslavne Crkve, a vremenom bi ostatke Nje trebalo da apsorbuje Dumenko, oko Vaskrsa 2023. godine.

U svetlu navedenog, podrška pomesnih pravoslavnih Crkava je izuzetno važna za UPC. Njihov zaštitnički glas može postati dragoceno oruđe u odupiranju uništenju naše Majke Crkve.

Po našem mišljenju, sada u Ukrajini nema apsolutno nikakve borbe za stvaranje „jedne pravoslavne“ strukture ili promenu crkvene jurisdikcije. Sve je mnogo dublje i veće. U stvari, radi se o potpunom zatiranju istinskog, kanonskog Pravoslavlja i stvaranju uslova za proglašenje nove unije sa grkokatolicima na ukrajinskoj zemlji, koju imaju i Epifanije Dumenko i poglavar Ukrajinske grko-katoličke crkve Svjatoslav Ševčuk što je od njih već više puta rečeno. Na ovaj način biće završena prva etapa plana pokatoličenja Ukrajine i pokrenuta druga – integracija Dumenkove raskolničke strukture u sistem unijatske organizacije.

S obzirom na rečeno, usuđujem se da zatražim vašu molitvenu podršku i podizanje Vašeg glasa u odbranu kanonskog Pravoslavlja u Ukrajini. Biću vam takođe zahvalan što ste obavestili Vašeg Predstojatelja, članove Sinoda i braću saslužitelje Vaše Crkve o procesima koji se dešavaju u verskoj sferi Ukrajine.

Sa osećanjem neizmenjenog duhovnog poštovanja, usrdno molim Gospoda i Njegovu Prečistu Mati da Vam pošalju Svoj sveti blagoslov i da Vas čuva Vladičica neba i zemlje pod Svojim blagodatnim pokrovom.

 

Uzdajući se u Vašu Bogomudru i bratsku podršku,

Mitropolit zaporoški i melitopoljski Luka

Scroll To Top
Descargar musica