Patrijarh Porfirije: Gospod je Alfa i Omega našeg postojanja u istoriji i u večnosti

Patrijarh Porfirije: Sveti Arhijerejski Sabor je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske Pravoslavne Crkve – Arhiepiskopije Ohridske i blagosilja, odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost. U isto vreme Sveti Sabor naše Crkve je stavio u dužnost Sinodu i Patrijarhu da zajedno i u saradnji sa Arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje i potom će uslediti svečano proglašenje zvaničnim odgovarajućim aktom o čemu će biti obaveštene sve pomesne Pravoslavne Crkve po svom kanonskom redu i poretku i pozvane da i one prihvate autokefalni status Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije.

Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse Gospod i vaskrse i u nama ono što je dar Božji bio, a po našim slabostima i nemoćima što se raslabilo. Vaskrse Gospod ljudsku prirodu, vaskrse sve ono što je stvoreno za Carstvo Božje, za život večni. Vaskrse, braćo i sestre!

Evo blagoslova! U toku kanona Evharistije ovaj golub je bio iznad naših glava, a sada je sleteo pred nas. I to je neki znak, znak upravo Vaskrsenja Hristovog i Njegove pobede nad svakim grehom, nad svakih zlom, nad svakim promašajem, nad svakom našom sebičnošću, egoizmom, nad nespremnosti da praštamo jedni drugima, nespremnosti da damo prostora bližnjem svome da i onda kada je slab, ako smo mi u Gospodu jaki, bude Njim obasjan i ogrejan.

Blaženjejši Arhiepiskope, braćo arhijereji, braćo i sestre, verni narode ove predivne Bogom blagoslovene zemlje, zemlje ukrašene najlepšim biserima pravoslavne duhovnosti i kulture, svetinjama Božjim pre svega, mestima na kojima su se vekovima podvižnici Božji molili, prolivali suze pokajanja, prolivali suze za spasenje sveta i ljudskog roda: radujmo se danas!

Radujmo se, jer nas je Gospod pogledao. Radujmo se, jer se sa nama danas raduje čitava Crkva! Raduju se i nebo i zemlja! Raduju se i nebo i zemlja onda kada se braća vole, kada se grle u Hristu Gospodu, kada slave ime Božje. Radujmo se i mi što smo evo, posle pedeset i pet godina zajedno služili svetu Liturgiju najpre u Beogradu, a evo danas i u Skoplju, samo u nekoliko dana drugi put. Veliki apostol naroda, apostol Pavle, govorio je Atinjanima da je Bog stvorio od jedne krvi svaki narod čovečanstva i da je postavio unapred određena vremena i međe boravljenja tih naroda na zemlji. Stvorio je od jedne krvi sve narode da bi tražili Gospoda, jer po rečima apostola, Bog nije daleko od nas, ni od jednog od nas, jer u Njemu živimo, krećemo se i jesmo. Ono što jesmo, jesmo ljubavlju Božjom, i ako smo živi – Njim smo živi, a možemo biti i biološki živi, ali iznutra duhovno mrtvi. Po rečima samog Gospoda, možemo biti okrečeni grobovi. Sve je, braćo i sestre, od Boga i u Bogu. Sve je od Hrista Spasitelja našeg i sve je u Njemu. Bog je odredio granice, međe naroda, ali nije postavio granice da se narodi dele. Bog nije postavio granice da narodi međusobno budu suprotstavljeni jedni drugima. Granice znače mogućnost da se svaki narod bolje organizuje kako bi svoj poseban pečat i posebne darove koje je od Boga dobio umnožavao, da bi tim Bogom darovanim talantima rastao, a ne da bi se zatvorio u sebe, ne da bi bio samozaljubljen. Bog je stvorio različitosti i svakome dao dar, talenat, posebnost da bi kroz ono što je dobio i umnožio mogao sebe da daruje drugom, da svojim darovima obogati drugog i darovima drugih obogati sebe kako bi u zajednici i lepoti svih darova svi bili jedno. Zato uvek treba da znamo reč, molitvu živog Gospoda našeg Isusa Hrista koji se moli za čitav svet, za sve ljude, i kaže obraćajući Bogu svome i Bogu našem da svi jedno budu. Iako smo drugačiji, iako imamo neke posebnosti, u jednom smo jedinstveni – u Hristu smo jedno. Svi nosimo u sebi Njegovu ikonu. Jedan je Gospod, jedna je Crkva Njegova! Jedna je vera naša i ljubav naša.

Zato se danas neopisivo radujemo! Radujemo se u Gospodu jer se pred našim očima zbiva čudo, a mi nedostojni smo deo tog čuda, učesnici tog čuda. Gospod nas je udostojio da ono što je bilo razdvojeno od 1967. godine bude isceljeno. Apostol Pavle kaže: Jer vam predadoh što i primih, da Hristos umre za grehe naše. Mi smo, braćo i sestre, Blaženjejši i braćo arhijereji, isto primili od naših svetih prethodnika i predaka, od Svetih Kirila i Metodija, apostola slovenskih koji su među Slovenima prenosili i svedočili ime Hristovo, primili smo od Svetog Klimenta i Svetog Nauma, ali i od Svetog Save i od Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog, koji je ovde i na drugim mestima svedočio i propovedao Hrista, sve do Amerike. Primili smo od njih i od mnogih svetih prethodnika naših, svetitelja Crkve naše, primili smo Gospoda Hrista, primili smo Crkvu Pravoslavnu. Slava Bogu, imaćemo, braćo i sestre, i mi priliku ne samo da sačuvamo ono što smo primili, nego da predamo i onima koji dolaze posle nas Jednu Svetu Sabornu Apostolsku Pravoslavnu Crkvu.

Sve se dakle menja u ovom svetu, reči su apostola Pavla, kojeg sam pomenuo, Gospod je dao i međe i vremena. Menjaju se i granice i sigurno će se opet menjati, ali Crkva Hristova je jedina koja se ne menja. Ona je večna. Ona je stub i tvrđava istine, ni vrata Adova neće joj odoleti. Zato apostol Pavle svetu dužnost i zapovest postavlja svima nama, obraćajući se Crkvi u Korintu: Molim vas, braćo, imenom Isusa Hrista da među vama ne bude razdora, da budete utvrđeni u istoj reči i u istoj misli.

Braćo i sestre, pre nekoliko dana smo služili u Beogradu, u hramu Svetog Save, gde je bilo više hiljada ljudi sabranih. Evo i danas ovde sabrani služili smo svetu Liturgiju u hramu Svetog Klimenta. Video sam pre neki dan, a vidim i sada, radost i ljubav u očima svih vas. Vidim i obavezu i zadatak i poruku nama arhijerejima, a to je da je vaša ljubav i da su vaše molitve, i onih u Beogradu i vas ovde, pomogle da se prevaziđu iskušenja i omogućile da Bog učini čudo da pokaže da razumemo da smo jedni drugima potrebni, da ne možemo jedni bez drugih, da smo jedno Telo, da smo jedno u Hristu, da je Hristos naša mera, da je Njegova zapovest zakon po kojem hoćemo da živimo, da je On Alfa i Omega našeg postojanja u istoriji i u večnosti. Najpre zbog vaših molitava, braćo i sestre, i onih u Beogradu i ovih ovde, i vaše ljubavi i molitava svih svetih, vaspostavili smo jedinstvo, a sada, braćo i sestre, došavši ovde donosimo vam još jednu radost.

Sveti Arhijerejski Sabor je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske Pravoslavne Crkve – Arhiepiskopije Ohridske gde Sabor naše Crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost. Braćo i sestre, u isto vreme Sveti Sabor naše Crkve stavio je u dužnost Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve i Patrijarhu da zajedno i u saradnji sa Arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje i potom će, naravno, uslediti svečano proglašenje zvaničnim odgovarajućim aktom. Posle toga će o tome biti obaveštene sve pomesne Pravoslavne Crkve po svom kanonskom redu i poretku i pozvane da i one prihvate autokefalni status Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije.

Braćo i sestre, mi smo sigurni da će i sve druge pomesne Pravoslavne Crkve sa radošću dočekati ovu vest i da će se radovati da raste Gospod naš, da raste Crkva Njegova. Kada delimo plamen ljubavi ne postajemo siromašniji. Naprotiv, plamen se razbuktava u oganj i obuzima čitavo tkivo, biva veći, biva širi. U ovom trenutku i naša srca su ispunjena vašom ljubavlju, vašim molitvama, vašim smirenjem i radošću. Ispunjena blagodaću proširila su se do nebesa, do mere u kojoj sve vas smeštamo u naše srce, u naša srca, u naše molitve koje uznosimo Gospodu da On bude neprestano sa vama, a i isto tako molimo vas da nas primite i u molitvama vašim obratite se Gospodu za nas.

Neka je veliki Jedan u Trojici Bog, Otac i Sin i Sveti Duh. Neka je veliki Gospod naš Isus Hristos Spasitelj i Crkva Njegova, a mi kao sada što slavimo Njega Gospoda našeg da Ga slavimo i u Carstvu nebeskom sa svima svetima i u vekove vekova. Amin! Hristos Vaskrse!

Beseda na svetoj Liturgiji u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju, 24. maj 2022. godine

Izvor: Zvanični sajt Srpske Pravoslavne Crkve

Scroll To Top
Descargar musica