Otvoreno obraćanje sveštenstva i verujućeg naroda Zaporožske eparhije Ukrajinske Pravoslavne Crkve patrijarhu Konstantinopoljskom Vartolomeju

Hristos posredi nas, dragi moji čitaoci!

Danas smo mi, sveštenstvo Zaporožske eparhije, imali radost bratskog jedinstva u tajnama Ispovesti, Jeleosvećenja i Evharistije. Pri tome je bila mogućnost da se diskutuje o procesima koji se dešavaju u religioznoj sferi. Zbog toga smo doneli odluku da se javno obratimo uzročniku današnjih nevolja za našu Ukrajinsku Pravoslavnu Majku – Crkvu. Nadamo se da će ovo obraćanje naići na odjek kako među vernim čadima UPC, tako i izvan Njenih granica.

Otvoreno obraćanje sveštenstva i verujućeg naroda Zaporožske eparhije Ukrajinske Pravoslavne Crkve patrijarhu Konstantinopoljskom Vartolomeju.

U poslednjih nekoliko godina naša Crkva je izložena direktnim progonima. Zauzeto je stotine hramova, lišeni su normalnog crkvenog života desetine hiljada njihovih parohijana. Mnogi od njih su prebijeni od strane progonitelja do krvi, a nekima su nanesene telesne povrede, sve do toga da su mnogi od njih ostali invalidi, pošto im je tokom napada nanesena nepopravljiva šteta po zdravlje. Jedan od takvih je sveštenik Leonid Delikatni (Delikatnый), nastojatelj hrama Arhistratiga Mihaila sela Zadubrovka Černovicke oblasti – koji se upokojio, braneći svoj hram. Radikali se ne stide da skrnave naše hramove, neretko podmećući požare.

Za sve ovo Vi ste odgovorni neposredno, kao patrijarh Konstantinopoljski! Upravo prema Vašoj odluci iz raznih nekanonskih struktura je stvorena “Svяteйšaя cerkovь Ukrainы”, koja sebe imenuje “Pravoslavnom Crkvom Ukrajine”, čiji klirici i simpatizaeri se bave gore pomenutim bezčinstvima i razbojništvom.

Na Vašim rukama je smrt sveštenika, krv i suze naših vernika, prognanih iz hramova gde su se molili i njihovi preci!

Vi volite da pričate o očinskoj brizi o “Vašem” stadu u Ukrajini. A u čemu se ona ogleda? U podršci raskolničkoj i razbojničkoj politici od Vas legalizovanoj crkvenoj strukturi? To nije briga, to je istinsko licemerstvo i podlost ne samo pred ljudima, već i pred Bogom.

Na žalost, niste obavešteni o tome šta su predstavnici struktura koje svesrdno podržavate uradili tokom skorašnjeg preotimanja hrama Rođenja Hristovog u Ivano-Frankovsku. Ne znate da su vaše pristalice upotrebile nervno-paralizirajući gas protiv parohijana pomenutog hrama! Međutim, ovo nije čak ni najšokantnije. U preotetom hramu, vaše verne sluge u mantijama licemerno, pred kamerama, organizovali su molitvu. Tom prilikom dozvoljavajući ženama da neometano ulaze u oltar (najsvetiji dio hrama), a maskirani militanti uzvikuju uvredljive parole protiv naše Ukrajinske pravoslavne majke Crkve. Sve to izgledalo je kao izraz stvarnog satanizma!

Od 2018. godine niste nijednom izrazili protest protiv takvih nezakonitih radnji. Niti ste pozvali svoju ”duhovnu decu” da prekinu sa preotimanjem hramova i da prestanu da čine zločinstva prema vernim čadima Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Šutite i sad, kada vlasti pokušavaju da uzmu svetinju naše Crkve – Kijevo-Pečersku Lavru, i da se izrugivaju i skrnave nad moštima svetih i prepodobnih otaca Kijevo-Pečerskih, pretvarajući ih u “muzejske eksponate”. Šutnjom sami sebe osuđujete! Vašim neoglašavanjem o raskolničkim bezčinstvima podržvate one koji tvrde da vlasti Turske imaju pravo da od Svete Sofije, duhovnog centra celog Pravoslavnog sveta, naprave džamiju.

Međutim, vaš stav je razumljiv – koliko god se trudili da sakrijete svoj cilj, radite sve da krajnje uništite kanonsko Pravoslavlje u Ukrajini, pokušavajući da uklonite jedinu ozbiljnu prepreku u vidu nas, verne dece Ukrajinske Pravoslavne Crkve, sa puta stvaranja nove unije na našoj zemlji – između vaših pristalica i ukrajinskih grkokatolika.

Zbog toga ne vapijemo Vam i ništa ne tražimo, ali izražavamo naš stav o vašoj poziciji. Ulažemo napore da vernici drugih Pomesnih Crkava budu upoznati o ovome.

Naš glas je glas običnih ljudi, a ne visokih državnih službenika, iz čijih usta dobijate prijatnu, ali odvojenu od stvarnosti crkvenog života, informaciju. Naš glas je glas duboko verujućeg naroda, koji čvrsto stoji na kanonskom osnovu, što znači – glas istine, na žalost, krajnje neprijatan za Vas.

 

Vi niste dobri pastir. Jer ovce našeg stada pate i stradaju zbog posledica Vaših odluka za Ukrajinu, kao i zbog ignorisanja pa čak i podsticanja Vaših pristalica na zločine.

Prema kanonima Crkve i opšteprihvaćenom tumačenju istih, Vi niste imali i nemate nikakvo pravo da se mešate u crkvene poslove druge pomesne Crkve na Ukrajini.

Uvereni smo da je osnova stradanja naše Crkve u Vašoj želji da postanete papa pravoslavnog sveta.

Iz Svetog Pisma znamo da ni vlast, ni nadanje u knezove ljudske, ni veliko lično samopouzdanje nikada ne mogu da stave čoveka iznad Boga, jer samo u Njegovim rukama su naše sudbine i naša budućnost.

Nadamo se da pamtite reči Jevanđelja: “Teško onom čoveku, kroz koga dolazi sablazan”, kao i to da je Božiji Sud neizbežan.

Zato, uzdajući se u Božiju milost, čekamo dan kada će Vsepravoslavni Sabor osuditi kako koncepciju “prvog bez ravnih” (istočnog pape), tako i raskol Pravoslavne Crkve, koji ste Vi izazvali.

Sveštenstvo i vernici Zaporožske eparhije Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Scroll To Top
Descargar musica