Episkop Gerasim: Ukrajinska Pravoslavna Crkva trpi teror koji joj uskraćuje osnovna ljudska prava

 

Pismo Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Andreju Plenkoviću

   U Karlovcu  01. mart 2023. godine 

 

Uvaženi i poštovani gospodine predsjedniče,

U danima u kojima se nalazimo, u prvoj nedelji Velikoga i Časnoga posta, koja se još naziva i Čista nedelja, jer se u molitvama i himnama koje u ove dane prouznosimo, osluškuju jecaji i vapaji duše koja traži milost, koja se kaje i moli za sebe i za bližnjeg svoga, ne možemo, a da se još jednom sa tugom, ali i sa krajnjom istinskom željom za mirom ne prisjetimo stradanja koje je zadesilo Pravoslavnu Crkvu i narod na području Ukrajine.

Stradanje Ukrajinske Pravoslavne Crkve ne jenjava u vremenu koje je iza nas, a na žalost ono je danas još intenzivnije i podsjeća na ranohrišćanske progone u prvim vijekovima hrišćanstva. Ukrajinska Pravoslavna Crkva kao jedina kanonska Crkva trpi teror koji joj uskraćuje osnovno ljudsko pravo koje je izraženo i u Povelji o temeljnim pravima Europske unije, a koje u glavi II pod naslovom SLOBODE, članak 10 – sloboda mišljenja, savjesti i vjeroispovjesti, navodi da svako ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovjesti i da kao takav svaki čovjek ima pravo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazivati vjeroispovjest ili uvjerenja bogosluženjem, poučavanjem, običajima i obredima.

Na području Ukrajine danas se vrši sistemsko oduzimanje hramova Ukrajinske Pravoslavne Crkve, zabrana bogosluženja i vršenja obreda. U zemlji je na djelu sveopšta anticrkvena propagandna kampanja koja prevazilazi mjere one kampanje koja je u tamna vremena ovog svijeta provodila komunistička bezbožna vlast.

Na ovo obraćanje Vama, podstaklo nas je i pismo koje nam je sa molbom za molitvenu podršku i podizanje glasa u cilju odbrane osnovnih ljudskih prava i sloboda i kanonskog Pravoslavlja u Ukrajini, uputio Visokopreosvećeni Mitropolit zaporoški i melitopoljski gospodin Luka, koji nas upoznaje sa stravičnim razmjerima progona kanonskog Pravoslavlja u Ukrajini.

 Od početka oružanog sukoba 2022. godine u Ukrajini do danas, nasilnim metodama ili kao rezultat nezakonitih akcija državnih službenika, od Ukrajinske Pravoslavne Crkve oduzeto je preko dve stotine i pedeset bogoslužbenih mjesta (hramova), a još stotinu hramova je u procesu zaplijene. U državnom parlamentu je već registrovano nekoliko predloga zakona koji predviđaju zabranu ili suštinsko ograničenje prava Ukrajinske Pravoslavne Crkve. Uporedo sa tim, širom zemlje regionalna i gradska vijeća donose odluke o zabrani funkcionisanja parohija Ukrajinske Pravoslavne Crkve u svojim regionima. Pored oduzimanja hramova i uskraćenja prava na bogosluženje, a samim tim i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, na snazi su i odluke o oduzimanju državljanstava dvanaestorici Episkopa, što je osnovni cilj za deportaciju van granica Ukrajine, a i poligon za moguće oduzimanje državljanstava i progon desetinama drugih sveštenoslužitelja oltara Božjeg na području pod duhovnim staranjem Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

U ovim momentima ne samo duhovne raspetosti i stradanja, već i bivstvene ugroženosti naroda i Ukrajinske Pravoslavne Crkve koja vijekovima postoji i opstaje na tom području, obraćamo se Vama kao predsjedniku Vlade Republike Hrvatske koji ima mogućnost da u Evropskom parlamentu i institucijama nadležnim za brigu o ljudskim pravima i slobodama zagarantovanim u Povelji o temeljnim pravima i ljudskim slobodama Europske unije i apelujemo na Vas da svoje Europske kolege i širu javnost upoznate sa i ukažete na grubo kršenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjesti u Ukrajini, koje se sastoji u diskriminaciji pravoslavnog stanovništva i grubom kršenju njihovih osnovnih ljudskih prava.

Kao što ste i sami upoznati, Europska unija podržava načelo ”nedjeljivosti ljudskih prava i temeljnih sloboda” čime se obavezala poštovati i smatrati građanska prava jednako kao i ekonomska i socijalna pitanja. Ljudska prava vezana su neraskidivom vezom sa mirom i poštovanje istih tih prava i sloboda pitanja su od vaskolikog značaja.

Upravo radi toga, još jednom apelujemo i molimo da koliko je u Vašoj moći pomognete i o istom upoznate nadležne europske institucije sa ciljem očuvanja temeljnih ljudskih prava i sloboda i da se iste zauzmu za poštovanje istih, nedozvoljavajući da nešto što se pravnim nasiljem izvrši i opstane, jer ono što je nasiljem stvoreno, podložno je brzoj razgradnji i nestanku. Isto tako, potrebno je zaštititi svakog čovjeka, bez obzira na bilo kakvu podjelu, jer uskraćivanjem osnovnih prava dolazi do urušavanja i uništavanja tradicionalnih duhovnih vrijednosti i temelja na kojima počivamo, a samim tim i do dehumanizacije svakog pojedinca ponaosob i naroda u globalu.

S nadom i željom da naš apel Vama urodi plodom, a sa jednim i jedinim humanim ciljem – zaštitom čovjeka i njegovih ličnih osjećanja i prava i uspostavljanjem mira,

pozdravljamo Vas sa izrazitim poštovanjem,

 

EPISKOP  GORNjOKARLOVAČKI

Scroll To Top
Descargar musica