Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej obavio pomen nevino stradalim žrtvama u logoru Jadovno

Dana 23.06.2022. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko – švajcarski gospodin Andrej stigao je u sjedište eparhije gornjokarlovačke u Karlovcu. Preosveštenog Episkopa je dočekao domaćin – Episkop gornjokarlovački gospodin Gerasim zajedno sa svojim sveštenstvom. Po dolasku u eparhijsko sjedište i kratkim upoznavanjem sa istorijatom eparhije Preosvešteni episkopi i sveštenici su prisustvovali večernjem bogosluženju koje je služio protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić. 

Sutradan, 24.06.2022. godine Preosvešteni episkopi uputili su se ka planini Velebitu u mjesto Jadovno. Usput su obišli Smiljan i prisusvovali na liturgiji u hramu Svetih apostola Petra i Pavla – hramu u kojem je kršten veliki naučnik Nikola Tesla.

Kompleks Gospić – Jadovno – Pag je bio prvi koncentracioni logor u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koji je osnovan 1941. godine. U jamama na Velebitu i gubilištima na ostrvu Pag, tokom četiri meseca ustaše su likvidirale 42.000 ljudi – Srba, Jevreja i Roma, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Šaranova Jama je najveće stratište Jadovna, te je na tom mjestu Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski g. Andrej načalstvovao činom parastosa uz sasluženje sveštenstva i monaštva, a glavni rabin Lucijano Prelević Moše obavio je kadiš (jevrejska molitva). Nakon pomena i kadiša položeni su vijenci kod centralnog spomenika na Jadovnu.

Prisutnima su se obratili potpredsjednik Vlade Hrvatske Anja Šimpraga, Franjo Habulin iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Ognjen Kraus iz Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj, Boris Milošević iz SNV-a i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić.

Scroll To Top
Descargar musica