Nјegova Svetost Patrijarh Srpski g. Irinej stigao u Bosanski Petrovac

U navečerje nedjelje 15-te po Duhovima (Sabora Srpskih svetitelja), u Hramu Svetih Apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu, katedralnom Hramu Eparhije bihaćko-petrovačke, upriličen je svečan doček NJegove Svetosti Patrijarha Srpskog g. Irineja koji je pristigao sa ličnom pratnjom. Patrijarh Srpski g. Irinej treći put posjećuje Eparhiju bihaćko-petrovačku, sa naznakom da prvi put dolazi da bi osvetio hram i to novoobnovljeni Hram Svete Trojice u Bihaću.
Uz Episkopa bihaćko-petrovačkog g. Sergija NJegovu svetost dočekalo je sveštenstvo i monaštvo naše Eparhije sa mnoštvom vjernog naroda. Takođe prilikom samog dolaska Patrijarha prisutni su bili Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, Episkop pakračko-slavonski g. Jovan i Episkop Inokentije marinski i jurginski (Ruska Pravoslavna Crkva).
Neposredno po dočeku NJegove Svetosti upriličena je svečana doksologija u istoimenom Hramu koju je predvodio arhimandrit Varnava (Damjanović) a kome su sasluživali protoprezviter Saša Crljić, protonamjesnik Boško Maksimović, protođakon Stevica Rapajić i đakon Nemanja Reljić. Nakon svečanog čina doksologije služeno je vaskršnje večernje bogosluženje.
Na samom kraju bogosluženja Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije obratio se NJegovoj Svetosti pozdravnim Slovom, zahvalivši se i zablagodarivši na iskazanoj ljubavi i blagoslovu koji nam donosi prvojerarh naše Pomjesne Crkve.
NJegova Svetost je na pozdrave Episkopa Sergija odgovorio prigodnom besjedom, zahvalivši se Episkopu Domaćinu, pozdravivši okupljeni narod riječima utjehe i blagoslova, i podijelivši im blagoslov sa trona Svetog Save, patrijaraški blagoslov koji je od neupitnog značaja za živalj Eparhije bihaćko-petrovačke.

Izvor: Eparhija bihaćko-petrovačka

Scroll To Top
Descargar musica