JOVANJDAN U ZAGREBU

U ponedjeljak, 07/20. januara 2020. godine, kada Pravoslavna Crkva slavi dan uspomene Svetog Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Jovana, Evahraistijskim sabranjem u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu načalstvovao je NJegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački gospodin Sergije. Preosvećenom Episkopu Sergiju su sasluživali NJegovo Preosveštenstvo Episkop gornjo-karlovački gospodin Gerasim i domaćin sabranja, NJegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije, te sveštenici i đakoni Sabornog hrama.

Sabrani vjerni narod je svojim slovom poučio Episkop Sergije. On je kazao da je „ Sveti Jovan Krstitelj prvi koji je u Isusu Hristu prepoznao Boga, iako ga nikada ranije nije vidio. Šta je to što mu je otkrilo da je Hristos upravo taj koji treba da uzme svaki grijeh ljudi. To mu otkriva Otac sa Nebesa i Duh Sveti. Bog Svetom Jovanu, u događaju Krštenja Hristovog u Jordanu, otkriva Onoga koji, kao Jagnje Božije, treba da uzme na sebe sve grijehe ovoga svijeta. Kako je moguće to da jedan uzima na sebe grijehe svih? On je Onaj koji oprašta. On je Onaj koji je Spasitelj i Onaj koga je Jovan objavio na Jordanu. Zato Jovan i kaže da on nije dostojan, ne samo da mu priđe, nego ni remenje na obući NJegovoj da odriješi. Hristos je taj koji dolazi da krsti Duhom Svetim i ognjem. Duhom Svetim da bi osveštao našu palu prirodu, a ognjem da bi je očistio, upravo od grijeha. To je Hristos i učinio došavši u ovaj svijet i uzevši na sebe to najteže breme, koje nije mogao da ponese niko drugi osim NJega, koji je isunio volju Očevu“.

Na kraju svoje besjede Episkop Sergije je čestitao Krsnu slavu Mitropolitu Porfiriju poželjevši mu mnoga i blaga ljeta i da ga „Sveti Jovan hrabri i osnaži na putu propovijedanja pokajanja i Carstva Nebeskog, onog puta kojeg je propovijedao Sveti Jovan Krstitelj, a koji propovijeda i Mitropolit Porfirije“.

Na svetoj Liturgiji se molio u gospodin Marko Nikolić, zamjenik direktora Uprave za vere pri Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije.

Po završetku Liturgije Mitropolit Porfirije je pozdravio uvažene goste i zahvalio im se na zajedničkom služenju Božanstvene Evharistije.

izvor: www.mitropolija-zagrebacka.org
ngg src=”galleries” ids=”242″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_width=”175″ thumbnail_height=”98″ thumbnail_crop=”0″]

Scroll To Top
Descargar musica