Hramovna slava u Ličkom Petrovom Selu

U Ličkom Petrovom Selu, dana 12. jula 2021.godine, svečano je proslavljena hramovna slava čiji su nebeski zaštitnici Sveti prvovrhovni apostoli Petar i Pavle, i tom prilikom Svetu Arhijerejsku Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim.

Preosvećenom Episkopu su sasluživali: protonamjesnik Nikola Malobabić, prezviter Saša Kremić i protođakon Nebojša Anđić.

Po zaamvonoj molitvi Episkop Gerasim je izvršio obred osvećenja slavskog koljiva i kolača, koji su prineseni u slavu Božiju i u čast i spomen Svetih apostola Petra i Pavla – zaštitnika ovoga hrama i mesta.

Po okončanju Svete Liturgije Episkop Gerasim se obratio vernima čestitajući im današnji praznik rekavši: Proslavljamo velike ugodnike Božije – Svete apostole, jednoga od dvanaestorice, apostola Petra i sa njim apostola Pavla koji su širom vaseljene proneli reč Hristovu, reč Jevanđelja, i koji su proširili hrišćanstvo i krstili mnoge narode i tako ih priveli Gospodu našem Isusu Hristu. Obični ribari, kako se i kaže u Svetom jevanđelju, ljudi koji nisu poznavali tadašnju zemaljsku filosofiju, jesu u Duhu Svetome proneli reči Hristove, zapovesti Njegove, a sam apostol Petar u teškim trenucima nije bio uvek istrajan u veri, ali je na Gospodnje pitanje ko je On, odgovorio  Ti si Hristos Sin Boga živoga, i upravo mu to nije otkrila nauka po telu, već Otac Nebeski, što ukazuje da su i apostoli Petar i Pavle imali mnoge padove u svome životu, ali u svojoj borbi su ostali uvek uz Hrista i istoga živoga Boga svedočili u svetu koji je raspeo Boga. Zato im mi danas kao Crkva blagodarimo, jer su očuvali u Duhu Svetome život naše Crkve.

Scroll To Top
Descargar musica