Hramovna slava Sv. Spiridon Čudotvorac u Peroju

Pravoslavni žitelji istarskog mesta Peroj, svečano su proslavili hramovnu slavu Svetog Sipridona Čudotvorca episkopa trimitunskog, dana 25. decembra 2021. godine. Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije načalstvovao je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Sv. Spiridona Trimitunskog uz sasluženje Preosvećene gospode Episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima i domaćina Episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko primorske i eparhija osečkopoljske i baranjske i gornjokarlovačke.

Na kraju Liturgije u slavu Božiju i čast Svetog Spiridona Čudotvorca, episkopa trimitunskog, prerezan je slavski kolač, a potom je Episkop gornjokarlovački Gerasim sabranima čestitao praznik i pozdravio braću arhijereje koji su došli da sa njegovom pastvom podijele ovu duhovnu radost, ističući posebnu zahvalnost Visokopreosvećenom Mitropolitu Joanikiju.
Nakon Episkopa Gerasima, Peosvećeni Mitropolit Joanikije je takođe održao kratku besjedu poučavajući okupljene vjernike o životu Sv. Spiridona i upravo iskoristio primjer Sv. Spiridona kako bi sve poučio čvrstini vjere i ljubavi Božijoj rekavši:

Sv. Spiridon se potpuno oslonio na Gospoda Isusa Hrista i Gospod Isus Hristos se nastanio u njegovom srcu i on je njime pomagao, tješio, njegovom mudrošću poučavao narod, ali i iscjeljivao, i za vrijeme svoga zemaljskoga života, a posebno pošto ga je Gospod uzeo Sebi. Onda je počeo preko njegovih svetih moštiju da izliva premnoga čudesa i iscjeljenja.

Trudom i dobrotom ovogodišnjih kumova hramovne slave za sve prisutne vernike priređena trpeza ljubavi na kojoj su perojski vernici i članovi Društva perojskih Crnogoraca proslavili svog nebeskog zaštitnika, a prije odlaska za trpezu ljubavi lokalni paroh, protoprezviter-stavrofor Goran Petković, je poveo episkope i mitropolita u obilazak muzeja i galerije porodica koje vuku korijene iz Crne Gore.

Scroll To Top
Descargar musica