Hramovna slava manastira u Metku

Nјegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, služio je dana 11. septembra 2018. godine, na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Metku.

Sasluživali su arhimandrit Gavrilo iz manastira Krupe (Eparhija dalmatinska), prezviter Darko Dugonjić, prezviter Dragan Mihajlović i đakon Budimir Kokotović.

Nakon blagosiljanja slavskog kolača i koljiva povodom hramovne slave, izvršen je i parastos nevino postradalima u operaciji ”Medački džep” (septembar 1993. god.).

U pastirskoj besedi po okončanom bogosluženju, Episkop g. Gerasim čestitao je vernicima praznik i dan kada se prisećamo stradanja Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja Gospoda našeg Isusa Hrista, koji postrada za vladavine Iroda Antipe, zlog izdanka od zloga korjena, sina staroga Iroda, ubice mladenaca Vitlejemskih.  Sveti Jovan Krstitelj učitelj pokajanja, smirenja i podvižništva, istekao je Episkop g. Gerasim. Rečima Pokajte se jer se približi carstvo nebesko, pripremao je put Hristu, a pripremao je i narod i narode, te reči odzvanjaju i danas i one su osnov našega spasenja. Rečima Radujte se jer dolazi Onaj koji ima vlast da pokida okove smrti, govorio je prorocima i pravednicima i svima mrtvima u carstvu smrti, pripremajući ih za silazak Hristov u ad i vaskrsenje iz mrtvih.

Trudom domaćina, u manastirskom konaku i porti pripremljena je Trpeza LJubavi za verni narod koji se tradicionalno na ovaj dan okuplja radi proslave ovog velikog praznika u drevnoj svetinji manastira Metka.

 

 

 

 

 

 

Scroll To Top
Descargar musica