Hirotonija i ustoličenje Episkopa osečkopoljskog i baranjskog g. Heruvima

Na dan kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Nikitu Ispovednika, 10. juna 2018. godine, Svjatjejši Patrijarh srpski g. Irinej služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju. U vreme bogosluženja Njegova Svetost je obavio hirotoniju i uveo u tron Episkopa osečkopoljskih i baranjskih Episkopa Heruvima, dosadašnjeg nastojatelja manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Daljskoj Planini.

Predstojatelju Srpske Pravoslavne Crkve na božanstvenoj Liturgiji sasluživali su Visokopreosvećena gospoda Mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije; Preosvećena gospoda Episkopi: budimski Lukijan, bački Irinej – administrator Eparhije osečkopoljske i baranjske, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignjatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije i dalmatinski Nikodim; arhimandriti, izabrana gospoda Episkopi osečkopoljski Heruvim, mohački Isihije, zahumsko-hercegovački Dimitrije i remezijanski Stefan. Takođe, sasluživali su i brojni sveštenomonasi i sveštenici iz drugih eparhija.

Molitvenog učešća uzeli su umirovljeni Episkop zvorničko-tuzlanski g. Vasilije i arhimandrit Metodije, izabrani Episkop diokljiski.

Toržestveno bogosluženje ulepšao je svojim pojanjem Crkveni hor ” Sveti Jovan Krstitelj” iz Bačke Palanke.

Pored prijatelja i rodbine Episkopa Heruvima, mnogoborojnih vernika iz eparhije Osečkopoljske i baranjske, Dalmacije, Bačke i iz šire okoline, ovom evharistijskom sabranju prisustvovali su: izaslanik Predsednika Republike Srbije g. Nikola Selaković, Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru g. Milan Šapić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije dr Marko Nikolić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, direktor Ureda Vlade Republike Hrvatske za odnose sa verskim zajednicama g. Šime Jerčić, narodni poslanici u Saboru Republike Hrvatske dr Milorad Pupovac i gđa Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština g. Srđan Jeremić, kao i druge ugledne ličnosti javnog i kulturnog života iz celog regiona.

U toku toržestvene Svete Liturgije, koju je svojim pojanjem ulepšao Crkveni hor ” Sveti Jovan Krstitelj” iz Bačke Palanke, izvršena je hirotonija bogoljubeznjejšeg arhimandrita Heruvima u čin Episkopa. Na kraju svete Evharistije izvršeno je ustoličenje – uvođenje Vladike Heruvima u tron Episkopa osečkopoljskih i baranjskih.

Tom prilikom, predajući žezal u ruke novoustoličenog Episkopa osečkopoljskog i baranjskog, Patrijarh srpski g. Irinej između ostalog je rekao novom Episkopu: – Crkva vas postavlja da Reč Božiju blagovestite, da Ljubav Božiju i jevanđelsku širite najpre u svome narodu a zatim svugde i na na svakome mestu. Vi dolazite na jednu eparhiju koja je prošla kroz sve muke i stradanja, koja smo gotovo svi zapamtili. Način da se tog zloga oslobodimo, i mi i narodi sa kojima delimo život i ovo podneblje Božije, jeste da se pokažemo kao ljubav, ovaploćena ljubav Božija u narodu i vremenu u kome živimo .
To je jedini način da se zlo pobedi. Nikada zlo nije pobeđeno zlom nego samo dobrom. I zato vas Crkva i Gospod pistavlja da širite Njegovu ljubav.

– Dolazite na eparhiju koja se, Bogu hvala, obnavlja od teške tragedije vremena prošlosti…i posle jednog vrednog episkopa, koji je ostavio divan trag o sebi, svojim radom, svojim odnosom prema svome narodu i prema svima drugim narodima. On vam je divan primer da se ugledate kako treba i vi da danas postupate, da širimo i da širite ljubav Božiju po kojoj će nas Gospod i poznati i priznati, kazao je u besedi Njegova Svetost.

Zvučni zapis besede:

 

Usledila je prva arhijerejska beseda novoustoličenog Episkopa osečkopoljskog i baranjskog, Njegovog Preosveštenstva g. Heruvima, koju prenosimo u celini:

Da se setli svetlost vaša 
pred ljudima da vide vaša
dobra dela i proslave Oca vašega
koji je na Nebesima! (Mt 5, 14)

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!

Vaša Svetosti, Vaše Visokopreosveštenstvo, braćo Arhijereji, časni Oci, predstavnici svetovnih vlasti, Narode Božji!
Na samom početku bih zablagodario Gospodu, Životvnornoj i Nerazdeljivoj Trojici, Bespočetnom Ocu, Jedinorodnom Sinu i Svesvetom Duhu kroz koga su stvoreni vekovi, koji su svojim promislom i milošću preko Vas Vaša Svetosti i braće Arhijereja našli za dobro da izliju blagodat Životvornog Duga na mene poslednjeg i najnedostojnijega od sve braće i da me uzdignu na najvišu i najdostojniju službu Arhipastira Crkve Božje. Znam da sam nedostojan tako velikog služenja, ali kao što je Sin Božji Gospod Isus Hristos služio ljudima i dao svoj život za spasenje tvorevine ukazujući svojim učenicima i apostolima kako treba da služe svima i ja ću po uzoru na njihov primer pokušati da svima budem sve. (1 Kor 9, 22) U potpunosti sam svestan da je bremenito nositi krst episkopske službe, ali episkop je taj koji je pozvan da propoveda Reč Božju u vreme i u nevreme i da se Hristovo Ime iznese pred neznabošce, careve i sinove Izrailjeve. (Dap 9, 15)

Svestan sam svoje mladosti i tu se setih reči apostola Pavla: Niko da te ne prezre u tvojoj mladosti nego budi primer vernima u reči, vladanju, ljubavi, veri i čistoti. (1Tim 4, 12) Ne prezrite me u toj mladosti nego mi pomozite, jer je blagodat Božija zaista ta koja isceljuje naše ljudske slabosti i Krst koji nam je dat ne nosimo sami nego je Gospod uvek uz nas i On nam pomaže da održimo veru po rečima apostola Pavla: Dobar rat ratovah, trku svrših i veru održah (2 Tim 4, 7 – 8), jer nositi krst Gospodnji znači: raspeti sebe svetu i svet sebi (1 Gal 6, 14) i ne znači ništa sem Hrista raspetoga (1 Kor 2, 2), a u tome je tajna episkopske službe, o čemu nam svedoči apostol Pavle koji kaže: Svima sam bio sve (1 Kor 9, 22). Ove reči nam otkrivaju dubinu episkopske službe koja se sastoji u tome da neprestano sebe raspinjemo svetu ugledajući se na Hrista koji je Pastir Dobri (Jov 10).

Da zablagodarim na prvom mestu Bogu na svemu i za sve. 
Blagodaran sam i svojim roditeljima, ocu Dušanu i majci Milici što sam kršten, jer sam na krštenju primio Duha Svetoga i zalog budućega Carstva. Njima koji nisu nikada mislili na sebe i što su ulagali trud, napor i svoju roditeljsku brigu za nas, svoju decu. 
Blagodarim Gospodu što me je odveo u Dalmaciju, manastir Krku i Bogosloviju Sveta Tri Jerarha, gde sam se upoznao sa etosom žrtvovanja za drugoga i asketskim načinom života.
Blagodaran sam Bogu što sam na tom mestu sreo moga duhovnog oca episkopa Fotija koji je kao dobri Samarjanin, koji izliva vino i ulje na rane ljudske, čovek krotak i smiren srcem, čovek koji prihvata svakoga, koji je svima nama mladim bogoslovima uvek bio mirna luka i sigurno pristanište. 
Blagodaran sam svojim profesorima, kako u Bogosloviji tako i na Bogoslovskom fakultetu, koji su u meni razvili ljubav prema teologiji i Crkvi kao živom Telu Hristovom, koja nije uzor filosofije po čoveku već savršene filosofije po Hristu (Kol 2, 8). 
Zablagodario bih Gospodu i za svoje satrudnike i prijatelje u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha na čelu sa episkopom dalmatinskim G. G. Nikodimom, koji se neumorno trude da mlade bogoslove prosvetle Jevanđeljem Hristovim. Nadam se da ćemo biti i ostati jedno u Hristu (1 Kor 4, 18). 
Zablagodario bih Bogu što me je udostojio da hodim stopama divnog episkopa dalmatinskoga Stefana Kneževića u selu Oćestovu, gde danas stoji velika dalmatinska svetinja Manastir svete velikomučenice Nedelje sa dobrim ljudima, pravim srpskim domaćinima, koji su me pratili u mom misionarsko – pastirskom radu koji se temeljio na ljubavi i slobodi, a prevashodno pokajanju. Stoga i ja svedočim danas da je pokajanje zaista najlepši cvet ljudskog poštenja. 
Blagodarim Gospodu i za svoje poznanstvo i svu ljubav koju je episkop Gerasim pokazao prema meni i nadam se da će ona samo rasti i umnožavati se i biti primer dobre i blagorodne pastirske ostvarenosti. 
Nikako iz misli i molitava ne gubim ni mirtopolita Porfirija, koji mi je još kao studentu usadio pastirsku brigu i ljubav prema tom aspektu Crkve. Zaista sam se često u svojoj pastirskoj službi sećao i pronalazio u njegovim rečima i slušajući njegove savete i iskustva sam izrastao u ličnost kakva sam danas. Na tome sam mu večno zahvalan.
Sa radošću i ljubavlju pominjem episkopa bačkog Irineja koji nas svojom očinskom brigom uvek upućuje na put Jevanđelja, Hrista i Crkve. 
Na kraju bih se zahvalio i mom prethodniku, blažene uspomene episkopu Lukijanu, koji je bio pravi primer molitve i živo svedočanstvo da ako sledimo lik Hristov i hodimo stazama Otaca idemo sigurnim putem ka Carstvu Nebeskom.
Posebno bih se ponovo zahvalio Vama Vaša Svetosti, braćo Arhijereji i časni Oci na velikom poverenju koje mi je ukazano pozivom na arhijerejsko služenje. Uzdam se neprestano u vaše Svete molitve, u ljubav i pastirsko iskustvo koje će i meni biti dragoceno u služenju našoj svetoj Crkvi. 

Ovaj eparhijski tron na koji danas stupam datira iz 15. veka, a crkveni život se razvija posle obnove Pećke Patrijaršije 1557. godine za vreme patrijarha Makarija Sokolovića. U vreme Prve i Druge seobe Srba patrijarh Arsenije IV Šakabenta i sam je stolovao u Osijeku te se pored njega spominju Stevan Metohijac i Gavrilo Maksimović kao episkopi osečkopoljske eparhije. Reskriptom Karla VI 1733. godine ova eparhija je ukinuta i sve crkvene jedinice su pripojene Sremskoj eparhiji. Osječki Srbi su ovo veoma teško doživeli i stalno su zahtevali obnovu, ali njihov je zahtev zvanično odbijen na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima 1848. godine. Eparhija je ponovo vaspostavljena odlukom Svetog arhijerejskog Sabora 1991. godine i postavljen je blaženopočivši episkop Lukijan za prvog episkopa obnovljene eparhije Osečkopoljske i baranjske.
Moj Vukovar je mesto stradanja, dozvolićete mi da kažem mesto bibilijskog stradanja. Zaista braćo, kao što su nekada Jevreji prebegli iz Egipta i pobegli od faraona, tako je isto i nama u ovome vremenu stradanja potrebna vera u Boga kako bismo Vukovar i svu njegovu okolinu koja je bila ratom zahvaćena izbavili od pogubne mržnje i mučenja i stvorili mesto u kojem ćemo izgraditi osnovne hrišćanske vrednosti koje se temelje na jevanđelskim istinama Krsta i Vaskrsenja. 

Pominjući Krst, stradanje i Vukovar nikako ne mogu da zaboravim svoje početke u Crkvi, Dobru Vodu i blažene uspomene oca Jovana Radivojevića koji je bio pravi primer molitvenog pastira, imajući prave reči utehe za svaku bogotaržiteljnu dušu, večan mu pomen i Carstvo Nebesko. 
Program moga arhijerejskog rada je identičan sa putem Jevanđelja Gospoda Isusa Hrista koji nam je ostavio jasan cilj ka kojem treba da idemo. Cilj čovekovog života jeste zadobijanje spasenja i života večnog. Da bi se došlo do toga Gospod Isus Hristos nam ostavlja Jevanđelja i čitavo Sveto Pismo i Sveto Predanje. Jedino u Crkvi možemo u potpunosti da shvatimo smisao Svetog Pisma i Svetog Predanja. Naravno, treba imati u vidu da ne može svaki čovek biti vrhunski teolog ali svačija kuća može biti dom molitve i dom ljubavi. U krugu svoje porodice treba da se formira Crkva i da ta domaća Crkva bude temelj i jezgro vaspitanja dece koja će stasati u pravoslavne hrišćane. Svojim čistim životom i poštenjem treba da svedočimo da je jedinstvo po poreklu i krvi, rodu i narodnosti veoma značajno, ali je daleko veće i značajnije duhovno jedinstvo među ljudima. Jedinstvo po Bogu kao zajedničkom Ocu svih ljudi. Čovek se upravo u svojoj porodici, domaćoj Crkvi, uči ovome da bi to mogao preneti drugim ljudima u svetu. Čovek ne može da doprinese objedinjavanju svoga naroda, pre nego što ostvari jedinstvo u svojoj porodici među svojim najmilijima. 

Upravo u tom kontekstu osnovni sadržaj Jevanđelja jeste svetost i ono nam predstavlja modele svetog života kojim su hrišćani živeli. Svetost je istinski vapaj ličnosti koja živi u ovome svetu da dostigne meru rasta visine Hristove, jer je On jedini Svet. Crkvu konstituiše Duh Sveti i u njoj se projavljuju ličnosti na pravi način i zadobijaju osvećenje i svetost. Najprisnije sjedinjenje čoveka sa Bogom dešava se na Liturgiji, i u Crkvi je jasno da ne postoje drugi sveti do onih osvećenih od strane Duha Svetoga. Posle Pedesetnice hrišćani se nazivaju svetima i to zato što učestvuju u Svetosti Božijoj. Ovo nam svedoči i apostol Pavle rečima: jer i Onaj koji osvećuje i oni koji se osvećuju svi su od Jednoga (Jev 2, 11), a to je događanje koje se dešava u Crkvi. Drugim rečima, svetost se projavljuje na Liturgiji u zajednici svih svetih. 

Zaključujući svoje blagodarenje još jednom vas molim i pozivam da se sjedinimo u Crkvi Hristovoj koja je jedina sigurna i istinita zajednica u kojoj se prevazilazi poslednji neprijatelj roda ljudskoga – smrt. Svaki je čovek bitan i svako je pozvan da se spasi, jer u Crkvi nema podela: Nema više Judeja, ni Jelina, nema ni roba ni slobodnjaka, nema više ni muško ni žensko, jer ste svi jedno u Hristu Isusu (Gal 3, 28). Blagoslovite Vaša Svetosti mene i moju buduću službu i sve ovde prisutne koji su potvrdili ovaj sveti čin pevajući liturgijsku bogoslužbenu himnu Aksios! Prepuštam se Vašim svetim molitvama i braće Arhijereja da bih mogao da sačuvam povereni mi zalog (1 Tim 6, 20). Blagodarim Bogu u Trojici sada i kroz svu večnost. Amin. 

Zvučni zapis besede: 

Ova nezaboravna molitvena radost u Dalju završena je mnogoljestvijem Svjatjejšem Patrijarhu Irineju i novom Episkopu Bogom spasajeme Eparhije osečkopoljske i baranjske g. Heruvimu, koje je proiznelo 7 služaščih đakona. Potom je Vladika Heruvim delio naforu, dugo primajući čestitke od sveštenstva, monaštva i mnogobrojnog blagočestivog naroda Božijeg.

Na trpezi ljubavi priređenoj u osječkom hotelu “Osijek” prisutnima su se obratili i čestitali novom Arhijereju Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, Preosvećena gospoda Episkopi bački Irinej i zvorničko-tuzlanski Fotije, protojerej-stavrofor Milovan Vlaović u ime sveštenstva Eparhije osečkopoljske i baranjske, izaslanik Predsednika Republike Srbije g. Nikola Selaković, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i narodni poslanik u Saboru Republike Hrvatske g. Milorad Pupovac, dok se rečima zahvalnosti obratio Njegovo Preosveštenstvo g. Heruvim. 

Dolgodenstvuj, Preosvećeni Vladiko!

Izvor : www.eparhija-osjeckopoljskabaranjska.hr

Scroll To Top
Descargar musica