Upokojio se u Gospodu mitropolit Jovan ( Tasijas )

Ove nedelje, potpuno neočekivano zatiče nas smrt još jednog arhijereja Crkve Hristove, mitropolita langadaškog g. Jovana ( Tasijas ). Kako saznajemo iz grčkih medija mitropolit je poslednje vrijeme proveo u bolnici Papageorgiju, kao razlog smrti navodi se srčani udar, a bio je pozitivan i na COVID 19.

Mitropolit Jovan rođen je u Solunu 1958. godine. Čitav život ovog jerarha vezan je za grad Sv. Dimitrija, jer se u Solunu školovao, služio kao sveštenik, bio iguman manastira Sv. Teodore, starješina hrama Sv. Dimitrija, te protosinđel solunske mitropolije.

Naročito je mitropolit Jovan zaslužan što je nekolicina srpskih studenata uglavnom monaha i sveštenomonaha, svoj krov nad galvnom stekla pod svodovima manastira Sv. Teodore, gdje je on bio iguman, između njih i ja dole potpisani, što nam je uveliko olakšalo studiranje u Solunu, jer je na nas motrio sa očinskom brigom i ljubavlju

Na redovnom zasijedanju Sabora u Atini 10. maja 2010. godine izabran je za mitropolita u mjestu Langada ( nedaleko od Soluna ), gdje je marljivo nastavio da radi na organizovanju duhovnog života.

Blaženoupokojeni mitropolit gajio je naročite veze prema svim pomjesnim crkvama pravoslavne vaseljene i zaista otišao je od nas čovijek ljubavi, velikog i širokog srca.

Arhim. mr Naum   

Scroll To Top
Descargar musica