Udruženje “Jadovno 1941” iz Banjaluke obilježilo Dan sjećanja na to stratište.

Udruženje “Jadovno 1941” iz Banjaluke obeležilo je trinaestu godinu zaredom Dan sećanja na to stratište. U kompleksu logora smrti Gospić–Jadovno–Pag na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, samo tokom 1941. godine ubijeno je 40.000 Srba, Jevreja i Roma. Pomen nevinim žrtvama služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Obeležavanju tog zločina prisustvovalo je oko dve stotine građana, od kojih su mnogi rođaci ili potomci žrtava.

Otac Varnava Damjanović iz manastira Treskavica (eparhija bihaćko-petrovačka), koji je služio parastos, rekao je da je Jadovno mesto na kojem je možda najbolje ćutati.

“Danas, kada je svet zaluđen šarenilom, lepotom, mogućnostima, zaboravlja da svemu tome ima kraj. Ovo mesto tako glasno ćuteći govori, i tako glasno, usta ne otvarajući, poučava kako je psalmopojac govorio, onima koji imaju uši da čuju i oči da vide”, poručio je otac Varnava Damjanović.

Bivši član Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda Mladen Ivanić podsetio je da su u jamama Jadovna, Like i Paga ljudi ubijani samo zato što su Srbi. Upozorio je, takođe, da se moramo boriti protiv kulture zaborava.

“Mi kao narod znamo i zaboraviti. Mislim da smo pomalo zaboravili Staru Gradišku, Jastrebarsko, kao i mnoga druga mesta stradanja. To nikako nije dobro. Posebno ne za mlađe generacije, jer ono što čini srž ovog naroda jeste naša crkva, ali i brojne naše žrtve koje su stradale samo zato što su pripadale srpskom narodu”, istakao je Ivanić.

Jedan od potomaka žrtava Đurđica Dragaš je pročitala svoju pesmu “Malj”, posvećenu žrtvama ustaškog genocida.

Zahvaljujući Dušanu Bastašiću, predsedniku Udruženja “Jadovno 1941” iz Banjaluke, već 13 godina obeležava se stradanje Srba u Lici i ostalim delovima takozvane NDH. Osim toga, Bastašić je pomogao i da se istina o ustaškim zločinima čuje i u svetu.

“U Banjaluci, organizovali smo 2011. godine prvu međunarodnu konferenciju o Jadovnu. Dan kasnije, doveli smo na ovo mesto učesnike iz mnogih zemalja. Na obeležavanju 70. godišnjice od pokolja, jedan od učesnika, profesor doktor Rafael Izraeli sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, prepoznao je potrebu i važnost da se istina o gospićkoj grupi logora pronese svetom”, rekao je Dušan Bastašić.

Dodao je da je profesor Rafael Izraeli u Americi objavio knjigu pod naslovom Death camps in Croatiae, u kojoj je čitavo poglavlje posvetio ovom logorskom sistemu, navodeći rezultate istraživanja dr Đure Zatezala o najmanje 40.123 žrtve.

“Naše udruženje je izdalo tu knjigu na srpskom jeziku, pod nazivom ‘Logori smrti u Hrvatskoj'”, naveo je Bastašić.

Izvor: RTS

Scroll To Top
Descargar musica