Susret srpskih arhijereja i katoličkih biskupa u Požegi

Na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsednika Veća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, 17. januara 2019. godine, u Biskupskom domu u Požegi održan je susret episkopa Srpske Pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije.

Iz Srpske Pravoslavne Crkve u susretu su učestvovali Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, Episkop pakračko-slavonski g. Jovan, Episkop dalmatinski g. Nikodim i Episkop osečkopoljski i baranjski g. Heruvim. Uz domaćina, požeškog biskupa g. Antuna Škvorčevića, iz Hrvatske biskupske konferencije u susretu su uzeli učešća zadarski nadbiskup i predsednik Hrvatske biskupske konferencije g. Želimir Puljić; splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, predsednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom crkvom g. Marin Barišić; đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit g. Đuro Hranić i hvarski biskup i generalni sekretar Hrvatske biskupske konferencije g. Petar Palić.

Na početku susreta domaćin, biskup Antun, izrazio je dobrodošlicu, istakavši uverenje da je skup episkopa i biskupa susret, jer se na njemu ostvaruje ono raspoloženje koje Sveti apostol Pavle preporučuje Kološanima. Apostol ih uverava da kod onih koji veruju u Hrista više „nema Jelina ni Judeja, obrezanja ni neobrezanja, varvarina ni Skita, roba ni slobodnjaka, nego je sve i u svemu Hristos“. Zatim nastavlja: „Obucite se, dakle, kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u milosrđe, dobrotu, smirenoumlje, krotost, dugotrpeljivost, podnoseći jedan drugoga, i opraštajući jedan drugome ako ko ima tužbu na koga; kao što Hristos oprosti vama, tako i vi. A povrh svega toga, obucite se u ljubav, koja je sveza savršenstva. I mir Božiji neka vlada u srcima vašim, na koji ste i pozvani u jednome tijelu, i budite zahvalni.“ (Kološanima 3:11-15).

Prigodnu reč uputili mitropolit Porfirije i nadbiskup Želimir Puljić. Biskupi i episkopi su u razgovoru obrazložili važnost njihovih susretanja u službi promovisanja otvorenosti, poverenja, dobrohotnosti, razumevanja, uklanjanja predrasuda. Istaknuto je da je u Hrvatskoj na javnoj sceni velika količina negativnih stavova, zlonamernih pristupa, bavljenja negativnostima kod drugih, a prelaženja preko sopstvenih, što razdvaja ljude, stvara nepoverenje i udaljava jedne od drugih. Biskupi i episkopi su se zauzeli za jevanđelska polazišta u međusobnim odnosima i delovanju, za zajedničke nastupe u javnosti, kako bi ohrabrili vernike da promovišu zajedništvo iznad svake nacionalne i političke isključivosti. U razgovoru je dotaknuto više aktuelnih pitanja iz javnog života, s posebnim osvrtom na rasprave o stradanjima brojnih ljudi u Drugom svetskom ratu i neposredno posle njega, kao i o još neizlečenim ranama koje je u dušama mnogih ostavio rat od 1991. do 1995. godine, kako Hrvata tako i Srba, posebno onih čiji su najbliži ubijeni ili su nestali. O tome su biskupi i episkopi dali posebnu Izjavu.

Susretom je vladala bratska atmosfera, ispunjena srdačnošću i međusobnim poverenjem.

Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Scroll To Top
Descargar musica