Srpski Patrijarh u Teslinom Smiljanu

Radosno se odazivajući pozivu Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima i srpskog pravoslavnog naroda Like i cele Episkopije gornjokarlovačke, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije će 2. avgusta 2022. godine, na praznik Svetog proroka Ilije, u ličkom selu Smiljanu služiti svetu Liturgiju i osveštati obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla.

Smiljan i hram Svetih apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. stoleća, imaju izuzetan značaj za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i srpski pravoslavni narod. Smiljan je širom sveta proslavio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih naučnika i pronalazača Nikola Tesla, koji se rodio 10. jula 1856. godine u parohijskom domu tik pored crkve Svetih apostola Petra i Pavla,  u kojoj je služio njegov otac, veoma ugledni i obrazovani protojerej Milutin. U tom hramu je veliki srpski naučnik i kršten, već dan po rođenju.

Istorijska poseta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. godine, koje je nastavljeno i narednih avgustovskih dana, kada je pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i dece do staraca. U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i jedanaest bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su, u nameri da zatru svaki trag naroda koji je iznedrio Nikolu Teslu, 1942. godine crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova crkve je počela 1986. godine sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom poslednjeg rata od 1991. do 1995 godine obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan. Danas je, trudom vladike Gerasima, sveštenstva i prilozima vernog naroda hram, koji je u potpunosti obnovljen i živopisan, ponovo mesto u kome se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog sveta.

 

Izvor: SPC

Scroll To Top
Descargar musica