Slava Svetobogorodičinog manastira u Donjem Budačkom

Evharistijskim sabranjem, dana 25. jula 2022. godine, u manastirskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Donjem Budačkom, molitveno je proslavljena uspomena na čudotvornu Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, zaštitnice ove Sveštene obitelji.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim.

Preosvećenom Episkopu su sasluživali: protoprezviter-stavrofor Tomo Ćirković (mitropolija zagrebačko-ljubljanska), protoprezviter Marko Šukunda (Eparhija osečkopoljska i branjska), protoprezviter Nemanja Klaić (Eparhija osečkopoljska i branjska), prezviter Saša Lončina, protođakon Nebojša Anđić i đakon Vojislav Nikolić (Eparhija osečkopoljska i branjska).

Po zaamvonoj molitvi Episkop G. Gerasim je osvetio slavske darove hleb i žito koji su prineseni u čast Majke Božije, koja je zaštitnica i Pokroviteljka ovog Svetobogorodičnog manastira.

Po okončanju sabranja Episkop Gerasim je zablagodario svim prisutnima na poseti i zajedničkom služenju povodom manastirske slave. U svojoj arhipastirskoj besjedi Preosvećeni episkop naglasio je da je Presveta Bogorodica najznačajnija ličnost u domostroju spasenja poslije Gospoda Isusa Hrista. 

“…Presveta Bogorodica je pognute glave primila blagovještenje od Svetog Arhangela Gavrila, nasuprot Adama, ona se nije protivila volji Božijoj…”

 

Scroll To Top
Descargar musica