Slava Svetobogorodičinog manastira u Donjem Budačkom

Evharistijskim sabranjem, dana 25. jula 2021. godine, u manastirskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Donjem Budačkom, molitveno je proslavljena uspomena na čudotvornu Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, zaštitnice ove Sveštene obitelji.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop osečkopoljski i baranjski G. Heruvim, uz sasluženje domaćina, Episkopa gornjokarlovačkog G. Gerasima.

Preosvećenim Episkopima su sasluživali: arhimandrit Mihailo (Vukčević), protoprezviter Jovan Galamić, prezviter Branko Santrač, prezviter Goran Kalamanda, protođakon Nebojša Anđić i đakon Vojislav Nikolić (Eparhija osečkopoljska i branjska).

Po zaamvonoj molitvi Episkop G. Heruvim je osvetio slavske darove hleb i žito koji su prineseni u čast Majke Božije, koja je zaštitnica i Pokroviteljka ovog Svetobogorodičnog manastira.

Po okončanju sabranja Episkop Gerasim je zablagodario svim prisutnima na poseti i zajedničkom služenju povodom manastirske slave. U svojoj arhipastirskoj besedi Episkop Heruvim je između ostaloga rekao: Ljubav Božija uvek nadilazi našu grešnost, ona uvek uliva u nama nadu i snagu i daje nam mogućnost da ponovo možemo biti u zajednici sa Bogom. Njegova ljubav prema čoveku je neograničena, ljubav koja se neprestano daje svima nama da osetimo i ispunimo istu ljubav u Svetom liturgijskom sabranju. Živeti liturgijski, živeti u duhu Istine jeste suština svakoga hrišćanina i to je upravo svedočanstvo promisla i ljubavi Božije, zato ljubav Božija svakoga od nas vraća na staze pokajanja i Večnoga života. Ikona Majke Božije Trojeručice upravo svedoči put našega spasenja, jer nas uvek podseća na put Carstva Božijeg, a ona, majka Božije jeste upravo pokazatelj staranja, spasenja i ljubavi Božija, prema čoveku i celokupnoj tvari.

Radost praznika uveličana je trpezom ljubavi u manastirskom konaku, trudom arhimandrita Nauma (Milkovića).

Na današnji dan (25. 07. 2004. g.) navršilo se i 17 godina od hirotonije Njegovog Preosveštenstva Episkopa g. Gerasima i uvođenja u tron Episkopa gornjokarlovačkih.

Scroll To Top
Descargar musica