Sveti Spiridon Čudotvorac – hramovna slava u Peroju

Pravoslavni vjernici istarskog mjesta Peroj svečano su danas 25. decembra 2022. godine proslavili hramovnu slavu – Svetog Sipridona Čudotvorca episkopa trimitunskog. Njegovo Preosveštenstvo Episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim načalstvovao je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Sv. Spiridona Trimitunskog uz sasluženje domaćina – Episkopa gornjokarlovačkog Gerasima sveštenstva eparhija osečkopoljske i baranjske i gornjokarlovačke.

Na kraju Liturgije u slavu Božiju i čast Svetog Spiridona Čudotvorca, episkopa trimitunskog, prerezan je slavski kolač, a potom je Episkop gornjokarlovački Gerasim sabranima čestitao praznik i zahvalio se vladici Heruvimu koji je došao da podijeli ovu duhovnu radost.

Nakon Episkopa Gerasima, Preosvećeni Episkop Heruvim je takođe održao kratku besjedu poučavajući okupljene vjernike primjerom Sv. Spiridona kako bi sve poučio čvrstini vjere i ljubavi Božijoj rekavši: 

“Zaista se radujem što sam danas zajedno sa vama, jer radost susreta je uvek neizmerna. Radost susreta jednih sa drugim ikonizuje Carstvo Božije i u tome susretu, u tom odnosu se ispunjava zapovijest Hristova, koja nas i čini udeonicima života vječnog. I uvijek treba celivom mira jedni prema drugima da se odnosimo, upućujemo blagoslove, a takođe jedni prema drugima da se radujemo. Ta radost je vječna radost. Tome nas je učio i Sveti Spiridom Čudotvorac jer njegova čistina vjere, njegova krotost i smirenost bili su njegov put ka Carstvu Nebeskom, a to učenje koje je on sledio i upodobljavao se Gospodu je primjer kojim putem treba da i mi idemo u ovom svijetu…”

Trudom i dobrotom ovogodišnjih kumova hramovne slave za sve prisutne vjernike priređena je trpeza ljubavi na kojoj su perojski vjernici i članovi Društva perojskih Crnogoraca proslavili svog nebeskog zaštitnika, a prije odlaska za trpezu ljubavi lokalni paroh-protoprezviter-stavrofor Goran Petković poveo je episkope u obilazak izložbe koja je posvećena istoriji ovog malog mjesta i njegovih žitelja čija velika većina vuče porijeklo iz Crne Gore.

Scroll To Top
Descargar musica