Sveti mučenik Trifun – Krsna slava Episkopa gornjokarlovačkog Gerasima

U četvrtak, 1/14. februara 2019. godine, NJegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim proslavio je svoje Krsno ime. 

Evharistijskim sabranjem u Sabornom hramu u Karlovcu načalstvovao je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, uz sasluženje gospode episkopa: bihaćko-petrovačkog Sergija, osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, i Episkopa domaćina, Gerasima gornjokarlovačkog. 

Mitropolitu i Episkopima su sasluživali, arhimandrit mr Naum, protoprezviter Milidrag Stokanović, protonamesnik Jovan Banjac (Eparhija bihaćko-petrovačka), prezviter Branko Santrač i đakon Budimir Kokotović.

Nakon zaamvone molitve Episkop g. Sergije sa sveštenstvom osvetio slavske darove – kolač, žito i vino, pripremljeno u čast Svetog mučenika Trifuna.

Besedeći po okončanju sabranja, Mitropolit g. Porfirije, čestitao je Episkopu g. Gerasimu današnju krsnu slavu i poučio verne o životu i delima Svetog mučenika Trifuna, koji je bio obdaren isceliteljskim darom, a takođe i veliki pobornik Hristovog učenja, zbog čega je po odlasku cara Gordijana sa prestola bio proganjan, mučen i na kraju posečen mačem, jer nije želio da odstupi od svoje vere hrišćanske.

Sabranju je prisustvovao pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama u Vladi Republike Srbije dr Marko Nikolić, uvažene zvanice, sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije gornjokarlovačke.

Episkop gornjokarlovački g. Gerasim se zahvalio i uzvratio besedom. Usledila je svečana trpeza ljubavi u novopodignutoj Crkvenoopštinskoj sali u porti Sabornog hrama, gde se svim zvanicama toplim rečima zahvalio Vladika Gerasim.

Scroll To Top
Descargar musica