Sveti mučenik Trifun – Krsna slava Episkopa Gerasima

Torženstvenom svetom arhijerejskom Liturgijom 14. februara 2021. godine, u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, Episkop gornjokarlovački g. Gerasim je proslavio svoga zaštitnika i svoje Krsno ime, svetog mučenika Trifuna.

Evharistijskim sabranjem načalstvovao je NJegovo Preosveštenstvo Episkop osečkopoljski i baranjski g. Heruvim uz sasluženje domaćina, Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima. Episkopima su sasluživali arhimandrit mr Naum (Milković), protoprezviter-stavrofor Goran Petković, protoprezviter-stavrofor Milidrag Stokanović, prezviter Goran Kalamanda, đakon Vojislav Nikolić (Eparhija osečkopoljska i baranjska) i đakon Budimir Kokotović.

Po zaamvonoj molitvi Episkop g. Heruvim je blagoslovio hleb i žito koji su prinesi u slavu Božiju i u čast svetog mučenika Trifuna.

Besedeći po završetku svete liturgije Episkop g. Heruvim je čestitao slavu i praznik Episkopu g. Gerasimu i tom prilikom u arhipastirskoj besedi je istakao smisao i podvig mučeništva rekavši: „ Sveta Liturgija jeste blagodat Božija koja nam se daje da bi osetili prisustvo i blagoslov Božiji, upravo sabrani u liturgijskoj zajednici znači spasavati se, jer je to naš put, naša smisao u ovome životu. Sveti mučenik Trifun jeste pravi primer blagodatnog života, blagodatnog života za veru u Hristu, blagodatnog života za Vaskrsenje u Hristu, jer njegovo mučeništvo, stradanje jeste naš put ka kome treba da idemo. Svojim mučeništvom sveti Trifun je posvedočio Vaskrslog Hrista i na taj način nama pokazao put Vaskrsenja i Života večnog.“ Nakon besede Episkopa g. Heruvima, sabranima se obratio rečima blagodarnosti Episkop g. Gerasim rekavši: „ Hvala Episkopu Heruvimu koji je došao ne štedeći sebe i svoje vreme da ovaj današnji dan i radost liturgijsku podeli zajedno sa nama ovde u Eparhiji gornjokarlovačkoj, takođe blagodarimo i ocima koji su danas sasluživali i svima Vama koji ste došli da zajedno proslavimo podvige Svetog mučenika Trifuna.“

Radost praznika svojim prisustvom su uveličali Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije i Episkop dalmatinski g. Nikodim.

 

Scroll To Top
Descargar musica