Sveti i Veliki Petak u Karlovcu

Sva tvar izmeni se od straha, gledajući Tebe Hriste, obešena na Krstu: sunce se pomrači, i temelji zemlje se zadrmaše, sve sastradavaše Stvoritelju svega. Ti Koji si dragovoljno sve pretrpeo nas radi, Gospode, slava Tebi. (Stihira na Gospodi vozvah)

Na Veliki Petak, 30. aprila 2021. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je svečano večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu.

U ovoj sveštenoj službi sećamo se stradanja i smrti na Krstu Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista, koji je sva mučenja, uniženja, pljuvanje, bijenje, šamaranje, ruganje, ismevanje, crvenu haljinu, trsku, sunđer, ocat, klince, koplje, i posle svega ovoga, krst i smrt primio radi nas i radi našega spasenja.

U toku svete službe, na stihovnim stihirama uz pevanje stihire „Tebe koji se odevaš..“, Episkop Gerasim je  zajedno sa sveštenstvom izvršio iznošenje plaštanice koja simbolično obeležava polaganje Hrista Spasitelja u grob.

Preosvećenom Episkopu g. Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter – stavrofor Milidrag Stokanović, protoprezviter Darko Dugonjić, đakoni Budimir Kokotović i Nebojša Anđić.

Scroll To Top
Descargar musica