Sveti i Veliki Petak u Karlovcu

Sva tvar izmijeni se od straha, gledajući Tebe Hriste, obješena na Krstu: sunce se pomrači, i temelji zemlje se zadrmaše, sve sastradavaše Stvoritelju svega. Ti Koji si dragovoljno sve pretrpio nas radi, Gospode, slava Tebi. (Stihira na Gospodi vozvah)

Na Veliki Petak, 14. aprila 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu.

U ovoj sveštenoj službi sjećamo se stradanja i smrti na Krstu Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista, koji je sva mučenja, uniženja, pljuvanje, šamaranje, ruganje, ismijavanje, primio nas radi i radi našega spasenja.

U toku svete službe, na stihovnim stihirama uz pjevanje stihire „Tebe koji se odijevaš..“, Episkop Gerasim je  zajedno sa sveštenstvom izvršio iznošenje plaštanice koja simbolično obilježava polaganje Hrista Spasitelja u grob.

Preosvećenom Episkopu g. Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i protođakon Nebojša Anđić.

Scroll To Top
Descargar musica