Sveta Arhijerejska Liturgija u Smiljanu i parastos žrtvama Jadovna

U četvrtak 24. juna 2021. godine, kada molitveno proslavljamo Svete apostole Vartolomeja i Varnavu, služena je toržestvena Liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu.

Svetim arhijerejskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop parkačko-slavonski gospodine Jovan kome su sasluživali Njegovo Preosveštenestvo Episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim i domaćin Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački gospodin Gerasim uz sasluženje: arhimandrita mr Nauma Milković, protoprezvitera Slađana Nikić, te protođakona Milana Tomaševića, protođakona Nebojše Anđića i đakona Vojislava Nikolić.

Po završetku Svete Liturgije episkopi su zajedno sa sveštenstvom i sabranim narodom obavili parastos nad Šaranovom jamom žrtvama nastradalim u koncentracionom logoru Jadovno i time obeležili osamdeset godina od osnivanja logora Jadovno.
U Jadovnu je od maja do avgusta 1941. godine, za 132 dana postojanja logora, ubijeno više od 40.000 ljudi, od kojih su 38.000 Srbi. Šaranova jama je samo jedna od 32 jame na Velebitu u koje su bacane žrtve logora koji je imao svoje ispostave i u zalivima Metajna i Slana na ostrvu Pagu, gde su leševi žena i dece bacani u more. Logor Jadovno osnovale su vlasti nacističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH), na planini Velebit, u Lici, ubrzo po osnivanju NDH 1941. godine. Jadovno je, uz Jasenovac, bilo najveće ustaško gubilište u Drugom svetskom ratu.

Nakon završetka parastosa pored centralnog spomenika na Jadovnu vijence su položili izaslanik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević, Dragana Jeckov ispred Hrvatskog sabora, izaslanik predsednika Republike Srbije Veran Matić, predsednik Židovske opštine Zagreb Ognjen Kraus i Milorad Pupovac ispred SNV-a, takođe polaganjem venaca poštu su odali predstavnici SABA-e, splitske VeDRA-e, te ambasade Republike Srbije i Austrije.

Scroll To Top
Descargar musica