Sveta Arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu u Plaškom

U subotu, 14. oktobra 2023. godine, Svetom Arhijerejskom Liturgijom u plaščanskom sabornom hramu, svečano i molitveno je proslavljen praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Svetim Evharistijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, uz sasluženje arhimandrita Nauma (Milkovića), protoprezvitera Milana Simića, protoprezvitera Jovana Galamića, protonamjesnika Nikole Malobabića, prezvitera Saše Lončine, đakona Aleksandra Dmitrovića (eparhija austrijsko – švajcarska) i protođakona Nebojše Anđića.

Nakon zaamvone molitve, Episkop Gerasim je zajedno sa sveštenstvom i vjernim narodom osvetio slavske darove – kolač i žito, koji su prineseni u slavu Božiju i u čast današnjeg praznika, a potopm se obratio vjernom narodu rekavši: 

Sabrali smo se draga braćo i sestre kako bismo proslavili praznik Pokrova Presvete Bogorodice. Praznik koji se proslavlja još od 10. vijeka kada se Presveta Bogorodica sa pokrovom u rukama nadvila nad pravoslavni narod koji se molio u Bogorodičinoj crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu. Time je Presveta Bogorodica pokazala da je ona Pokroviteljica svih koji se Njoj obraćaju i koji se u njeno ime obraćaju njenom sinu Gospodu našem Isusu Hrisu.
…Danas smo u Svetom Jevanđelju mogli čuti priču o Marti i Mariji. Marti koja se trudila radeći kako bi što bolje ugostila Gospoda Isusa Hrista i Mariji koja je sjedeći slušala učenje Hristovo. Gospod nas u ovoj priči uči da je Marijin dio, to jeste Riječ Božija koja je neprolazna, mnogo važnija od ovozemaljskih briga i tjelesnih ugođaja. Svakako da je hrana potrebna nama ljudima za održavanje ovozemaljskog života, ali da mnogo u tome ne uživamo i ne sujetimo se nego upravo da koristimo onoliko koliko je potrebno, jer ptice nebeske i ljiljani poljski niti siju niti žanju ali i ne propadaju, jer Gospod se o njima brine. Isto tako draga braćo i sestre prepustimo svoje brige Volji Božijoj, jer Bog nas nikada ostaviti neće, a današnji praznik nam je upravo potvrda toga. Neka Gospod i Presveta Bogorodica svima vama, ali i svim ljudima koji se ponizno i sa smirenjem obraćaju Gospodu i Njegovoj majci budu uvijek na pomoći.

Sa nama je trebao da bude danas i vladika austrijsko – švajcarski Andrej, koji je nažalost zbog svojih obaveza morao da odgodi svoju posjetu za neku drugu priliku. On je poslao dvojicu svojih đakona i sekretara koji su sasluživali sa nama i oni prenose blagoslove i pozdrave našeg dragog vladike Andreja koji poručuje svima vama da istrajete u vjeri kako bi svi zajedno bili u Hristovoj lađi koja vodi ka spasenju.

Scroll To Top
Descargar musica