Sveta Arhijerejska Liturgija u manastiru Gomirju

Gospode tvoj glas je adovo carstvo razorio, a tvoja vladarska reč je četvorodnevnog iz groba podigla, Lazar je postao slika spasonosnog oživljenja, jer ti sve možeš Vladiko i Care svih, zato daruj slugama tvojim oproštaj i veliku milost. (Stihira na Gospodi vozzvah)

U Lazarevu subotu 24. aprila 2021 godine, na praznik  vaskrsenja četvorodnevnog Lazara, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim načalstvovao je Svetim evharistijskim sabranjem u manastiru Gomirju u manastirskom hramu koji je posvećen Rođenju Svetog Jovana Krstitelja.

Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Gerasimu su sasluživali: arhimandrit Mihailo (Vukčević), starješina manastira i đakon Nebojša Anđić.

Po zaamvonoj molitvi Episkop g. Gerasim je izvršio čin blagosiljanja i osvećenja grančica vrbe.

Besedeći na temu Jevanđelja i praznika, Episkop Gerasim je istakao: U ovome danu praznujemo i sećamo se vaskrsenja četvorodnevnog Lazara, kojega je Hristos Vaskrsao i tim događajem potvrdio i najavio svoje Vaskrsenje. Gospod je vaskrsao Lazara da bi potvrdio istinu o Sebi i da se proslavi On kao Gospod, da pred Njegovo stradanje koje treba da se dogodi u Jerusalimu, niko od apostola i onih koji su Ga slušali ne budu uplašeni, već naprotiv da veruju u to da je Bog koji Vaskrsava i koji nadilazi zakone prirode. Ovim događajem Gospod, apostolima i svima onima koji veruju u Njega je pokazao da je On Gospod sve tvari, ovde i sada, a i u Budućem Veku. Čin vaskrsenja Lazara projavljuje da smo mi sazdani da bi živeli u zajednici sa Bogom, a nikako da budemo sasudi greha i da ovde na zemlji treba da se počnemo pripremati za Budući Vek koji je samo u Vaskrslom Gospodu.<

Scroll To Top
Descargar musica