Sveta Arhijerejska Liturgija u Karlovcu

U nedelju dvadeset petu po Duhovima, dana 12. decembra 2021. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu. Preosvećenom Episkopu sasluživalu su: protoprezviter Darko Dugonjić, prezviter Saša Lončina i protođakon Nebojša Anđić.

Ove nedelje se u svetom Jevanđelju čitalo začalo o milostivom samarjaninu, te je Preosvešteni Episkop nakon svršetka liturgijskog sabranja svoju propovjed posvetio tumačenju istog. Na početku svoje besjede najprije je vjernom narodu objasnio ko je to bližnji i šta ta riječ zaista znači, govoreći da je za nas bližnji svaki čovjek koji je u nevolji bez obzira da li on nama bio u srodstvu ili ne. Dalje poučavajući vjernike, Episkop je naglasio da je upravo ljubav osnov svega, jer bez ljubavi ne možemo prepoznati svoje bližnje niti biti milostivi kao Samarjanin iz današnje Jevanđeljske priče.

Ako imamo ljubav, onda imamo i milosrđe i dobrotu ali i stradanje jer upravo ovaj Samarjanin kojeg spominje jevanđeljska priča jeste praslika Hristova. Samarjanin je kao Hristos odbačen od strane Judeja – za samarjane su govorili da su nečisti i da su bezbožnici, dok su za Hrista govorili da je bogohulnik i prevarant, a obojica imahu toliko ljubavi za bližnje svoje da su bezuslovno pomagali i onima koji ih omalovažavaju i odbacuju.

Zato braćo i sestre imajmo ljubavi i pazimo na svoje bližnje da bi smo zadobili Carstvo Božije kroz Gospoda našega Isusa Hrista kome je slava i hvala u sve vijekove. Amin.

Scroll To Top
Descargar musica