Sveta Arhijerejska Liturgija u Dvoru na Uni

”Rođenje Tvoje, Bogorodice Djevo, radost najavi svoj vaseljeni, jer iz Tebe zasija Sunce Pravde, Hristos Bog naš, Koji, razrušivši prokletsšvo, dade nam blagoslov i, uništivši smrt, darova nam život vječni.”

U petak, 21/8. septembra 2018. godine, kada naša Crkva praznuje Rođenje Presvete Bogorodice, Nјegovo Preosveštensvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, posetio je i služio svetu arhijerejsku Liturgiju u Dvoru na Uni, u hramu posvećenom Svetom velikomučeniku Georgiju.
Episkopu su na liturgijskom sabranju sasluživali: protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Milidrag Stokanović i đakon Budimir Kokotović.
Besedeći okupljenim vernicima po okončanju bogosluženja, Episkop g. Gerasim je čestitao današnji praznik i uspomenu na rođenje Presvete Bogorodice, koje je uistinu početak rođenja besmrtne i istinske Radosti u ovome svetu. Blagodatna Djeva Marija, koju danas proslavljamo, blagoslovena među ženama, rođena je u gradu Nazaretu od starih roditelja, Joakima i Ane, a nakon svoje treće godine života odvedena u hram Jerusalimski, odakle se vratila opet u Nazaret, gde je primila blagu vest od svetog Arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja svieta, iz NJenoga prečistoga i devičanskoga tela.
Episkop gornjokarlovački, čestitao je i gospodinu Nikoli Arbutini, načeliku opštinskog veća i njegovm saradnicia, dan Opštine Dvor, uručivši mu poklon, kao malo znak pažnje za sva dobra koja je učinio za Srpsku pravoslavnu opštinu dvorsku u Dvoru. Takođe, Episkop je darivao mermerni krst za spomenik nevinopostradalima u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Donjem Žirovcu.
Nakon Liturgijskog sabranja upriličena je Trpeza LJubavi, trudom protonamesnika Jugoslava Maksimovića, paroha dvorskog, za sve koji su svojim prisustvom uveličali današnji praznik.
U popodnevnim časovima, Episkop g. Gerasim u pratnji protoprezvitera-stavrofora Radoslava Anđelića, arhijerejskog namesnika karlovačkog, i protonamesnika Jugoslava Maksimovića, paroha dvorskog, prisustvovao je svečanoj sednici dana Opštine Dvor. Za višegodišnju sardnju i doprinos zajednici, Opština Dvor, uručila je zahvalnu plaketu protoprezviteru-stavroforu Radoslavu Anđelicu, dugogodišnjem parohu u Dvoru na Uni.

 

 

 

Scroll To Top
Descargar musica