Sveta Arhijerejska Liturgija na praznik Bogojavljenja u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu

Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački gospodin Gerasim je danas, 19. januara 2023. godine, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Karlovcu. Episkopu Gerasimu su sasluživali:  protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić, prezviter Saša Lončina i protođakon Nebojša Anđić.

Nakon Svete Liturgije episkop je izvršio čin velikog osvećenja bogojavljenske vodice kako bi okupljeni vjernici mogli da je upotrebe i ponesu svojim domovima za upotrebljavanje tokom cijele godine.

U svojoj arhipastirskoj besjedi prisutnima se obratio Episkop gornjokarlovački gospodin Gerasim čestitajući ovaj veliki hrićanski praznik rečima pouke: 

Zaista Gospod se danas javio kada je prišao rijeci Jordanu da Ga Jovan krsti. Javio se u Trojici: Bog Otac glasom: “Ovo je sin moj ljubljeni koji je po Mojoj volji.” (Mt. 3,17), Sin tijelom, a Duh Sveti u vidu goluba. Bog je došao u ovaj svijet radi čovjeka, kako bi ga obožio i spasao od smrti i robovanja grijehu. Gospod dođe i svojim Krštenjem osveti vodu, a kroz vodu i svu stvorenu prirodu… Najbolji pokazatelj blagodati Božije kojka se izlila na nas i na ovu vodu jeste osvećenje vode koja nije, kao obična voda, podložna truljenju. 

Zato braćo i sestre, neka Gospod bude svima nama oslonac i zaštitnik naš, a mi istinski odani vjernici i sluge Gospoda našega Isusa Hrista kome je slava kroz sve vijekove vijekova. Amin.

Scroll To Top
Descargar musica