Sveta Arhijerejska Liturgija i rukopoloženje u Karlovcu

U nedelju dvadeset prvu po Duhovima, dana 14. novembra 2021. godine, kada Naša Sveta Crkva proslavlja uspomenu na Svete besrebrenike i čudotvorce Kozmu i Damjana, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu.

Preosvećenom Episkopu sasluživalu su: protoprezviter Jovan Galamić, protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter-stavrofor Milidrag Stokanović, protoprezviter Darko Dugonjić, protođakon Nebojša Anđić i đakon Saša Lončina.

Pre početka Svete Arhijerejske Liturgije, Episkop Gerasim je g. Milana Pumpalovića iz Karlovca, rukoproizveo u čin čteca.

Svetu službu Božju uveličao je i čin rukopoloženja službenika Eparhije gornjokarlovačke, đakona Saše Lončine u čin prezvitera.

Po okončanju Evharistijskog sabranja, Episkop Gerasim se obratio prisutnim vernicima, čestitavši im današnji veliki praznik Svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana i u svojoj besedi poučio verne o pročitanom Jevanđelskom začalu, naglasivši:

Jevanđelska pouka koju smo danas čuli ima mnogo povezanosti i sa današnjim događajem rukopoloženja u čin prezvitera, našeg đakona Saše, jer ovo seme, ova reč Božja i Jevanđelje Hristovo, jeste seme koje prezviteri treba neumorno da seju u dušama ljudskim. Kako onima koji već jesu u zajednici sa Bogom, tako i onima koji su odstupili od Boga. Reč Jevanđelja Hristovog mora da se čuje svuda, jer Jevanđelje Gospoda i Spasitelja Našeg Isusa Hrista dano je svima i nema ništa lepše od života u Crkvi, života po Jevanđelju Hristovom.

Na kraju besede, Episkop Gerasim je čestitao novorukopoloženom prezviteru Saši Lončini, kome je zaželeo da revnosno obavlja službu u korist naše Svete Crkve.

Scroll To Top
Descargar musica