Sveta Arhijerejska Litrugija u Karlovcu

U nedelju sedmu – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora 13. juna 2021. godine, i kada molitveno proslavljamo Svetog apostola Jermu i Svetog mučenika Ermija, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim načalstvovao je Svetim evharistijskim sabranje u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu.

Episkopu Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i protođakon Nebojša Anđić.

Besedeći o značaju sabora Svetih Otaca Episkop Gerasim je rekao: U prvim vekovima, pa i sve do dana današnjeg, našu pravoslavnu Crkvu su razarale jeresi, pogrešna učenja, koja nisu došla od bogonadahuti ljudi, nego od onih ljudi koji su željeli da tumače tajne Božije, tajne Svete Trojice, Presvete Bogorodice po svojoj zemaljskoj logici i tako i na taj način su ispovedali  pogrešno učenje. Zbog toga su se naši jerarsi vođeni Duhom Svetim, sabirali na Vaseljenskim saborima da bi branili istinu vere i očuvali ispravnost sveštenih dogmata naše Crkve. Pored toga Oci su utvrdili Nikejski simbol vere, koji će kasnije na Drugom vaseljenskom saboru biti dopunjen, i upravo istina o našoj veri je sažeta u Simbolu vere u kome ispovedamo i čuvamo ispravnost učenja naše Svete Crkve. 

Scroll To Top
Descargar musica