Proslavljen Patron Eparhije gornjokarlovačke

U sredu, dana 17. jula 2019. godine, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, proslavljena je uspomena na patrona Episkopije gornjokarlovačke, Svetog sveštenomučenika Savu gornjokarlovačkog i sa njim postradale sveštenomučenike i mučenike.
Verni narod sa svih krajeva Episkopije gornjokarlovačke, okupilo se danas u Sabornom hramu, da jednim ustima i jednim srcem uznese pesmu divnim ugodnicima Božijim, koji postradaše za veru i primiše venac mučeništva na nebesima.
Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje, arhimandrita Mihaila, protoprezvitera-stavrofora Miće Kostića, protoprezvitera-stavrofora Radoslava Anđelića, preotoprezvitera – stavrofora Milidraga Stokanovića i đakona Budimira Kokotovića.

Pre početka Svete Liturgije, Episkop g. Gerasim rukoproizveo je u čin čteca g. Vladanа Tripunovićа iz Doboja, studenta Bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči.
Nakon osvećenja slavskog kolača i koljiva u čast zaštitnika Episkopije gornjokarlovačke, prigodnom besedom, svim prisutnim Eparhiotima, episkop Gerasim čestitao je današnji veliki praznik i slavu bogospasavane Eparhije gornjokarlovačke, koja danas radosno slavoslovi bogomudroga Arhijereja, koji veran Hristu u stradanju osta, mučeništva mnoga pretrpivši, radosno u tajnu vječnosti pristupi, slavosloveći Boga istinitog.

Ovom prilikom, ceneći nesebično pokazanu ljubav i bezrezervnu duhovnu i materijalnu pomoć pri izgradnji Eparhijskog dvora u Karlovcu, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve, na predlog Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, odlikovao je orednom Svetog kralja Milutina, gospodina Miladina Pejića iz Jasenice (Slovenija) i gospodina Milana Božića iz Siska.
Po okončanju sabranja u Svetom hramu Božijem, za sve koji su svojim prisustvom ulepšali proslavu zaštitnika Episkopije gornjokarlovačke, upriličena je Trpeza LJubavi u novopodignutoj Crkvenoopštinskoj sali u porti Sabornog hrama.

Scroll To Top
Descargar musica