Proslava hramovne slave u Ličkoj Jasenici

Evharistijskim sabranjem, dana 02. avgusta 2021. godine, svečano i molitveno je proslavljena hramovna slava čiji je nebeski zastupnik Sveti prorok Ilija. Tim povodom Svetu Arhijerejsku liturgiju je služio NJegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim u Ličkoj Jasenici.

Preosvećenom Episkopu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Milan Simić i protođakon Nebojša Anđić.

Nakon zaamvone molitve, Episkop Gerasim je zajedno sa sveštenstvom i vernim narodom osvetio slavske darove kolač i žito, koji su prinjeti u slavu Božiju, a u čast Svetog proroka Ilije.

Nakon sabranja, Episkop Gerasim je govorio o liku i značaju Svetih proroka, gde je između ostalog rekao: Sveti prorok Ilija je od samog rođenja svoga čudesno i promislom Božijim bio pozvan na službu proročku, odlikovao se velikom i čvrstom verom u Gospoda. Sva čuda koja su vezana za njega jesu se desila u vreme kada je stari Izrailj u Starome Zavetu odstupao od zapovesti Božijih i više puta poklanjao se mnogobožačkim bogovima. Zbog toga je Sveti Ilija prilično opravdano bio gnjevan na svoj narod, ali ta opomena jeste put spasenja, jer je i proročki dar upravo tu da opominje narod kada greši ili odstupa od Boga. Sveti prorok Ilija je činio čudesa kako bi i Sam Bog kroz njega pokazao da je pravi i istiniti Bog. 

Hramovnoj slavi prisustvovali su dožupan Županije karlovačke, g. Dejan Mihajlović i načelnik  opštine Plaški g. Pero Damjanović.

Scroll To Top
Descargar musica