Proslava Svetog Save Prvog Arhiepiskopa srpskog u Karlovcu

„Bio si nastavnik, prvoprestolnik i učitelj puta, koji vodi u život, jer, čim si došao, svetitelju Savo, prosvetio si odmah svoju otadžbinu i preporodivši je Duhom Svetim, zasadio si svoju osvećenu decu kao drva maslinova u misaonom raju. Zato Te poštujemo kao ravna apostolima i svetiteljima i molimo: Umoli Hrista Boga da nam daruje veliku milost.“ (Tropar gl.3)

U nedelju, 27. januara 2019. godine, kada naša Sveta Crkva proslavlja uspomenu na Svetog Savu Prvog Arhiepiskopa srpskog, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, služena je sveta arhijerejska Liturgija. Evharistijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje, sveštenstva Sabornog hrama, protoprezvitera-stavrofora Radoslava Anđelića, prezvitera Darka Dugonjića i đakona Budimira Kokotovića.

Nakon osvećenja slavskog kolača i koljiva u čast zaštitnika i patrona našeg naroda, prigodnom besedom, svim prisutnim vernicima, Episkop g. Gerasim je čestitao današnji veliki praznik i proizneo besedu o besmrtnim delima Svetog Save Prvog Arhiepiskopa srpskog kao i o značaju crkvene autokefalnosti u Pravoslavnom svetu.

Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi!

Scroll To Top
Descargar musica