Proslava Svetog Save gornjokarlovačkog, patrona Eparhije gornjokarlovačke

U subotu, 17. jula tekuće godine Gospodnje, sa velikom radošću, blagodareći Bogu, narod grada Karlovca i Eparhije gornjokarlovačke zajedno sa svojim predstojateljem Patrijarhom srpskim G. Porfirijem proslavio je svoga zaštitnika i nebeskog pokrovitelja Svetog Savu gornjokarlovačkog.

Toržestvenom liturgijom je načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije, kome su sasluživali Episkop zvorničko – tuzlanski G. Fotije, Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, te sveštenstvo Mitropolije zagrebačko – ljubljanske i Eparhije gornjokarlovačke.

Po zaamvonoj molitvi Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije, zajedno sa Arhijerejima naše Crkve, sveštenstvom i vernim narodom, blagoslovio slavske darove hleb i koljivo, koji su prineseni u slavu Božiju i u čast Svetog Save gornjokarlovačkog.

Po okončanju Sveštenog sabranja Episkop Gerasim se prigodnom besedom obratio Njeogovoj Svetosti, blagoderići na ljubavi i poseti, poručivši da svaka poseta Patrijarha, kako sveštenstvu tako i narodu znači i potvrđuje da nikada ovde nismo sami. Episkop Gerasim je između ostalog rekao: Vaša svetosti, dobro došli u zemlju natopljenu krvlju mučenika, kako reče narodni pesnik u zemlju gde je, „grob do groba“, mnoge jame i stratišta, spaljeni hramovi, ucveljene majke i očevi, izgubljena deca postradala za veru otaca naših. Dobro došli u zemlju gde su podzemni gradovi, mrtvih i zamučenih „bratskom rukom“, veći od onih koji su nad zemljom, gde se još bitiše i udiše vazduh podaren od Tvorca i Životodavca Gospoda.

Dobro došli u zemlju Svetoga Sveštenomučenika Save Gornjokarlovačkoga, čiji praznik danas zajedno sa ostalim novomučenicima gornjokarlovačikm liturgijski proslavljamo kao nebeskog pokrovitelja naše Bogomčuvane sveštene episkopije.

Sveti sveštenomučenik Sava, je istrajni i trudoljubivi poslanik u Karlovačkom vladičanstvu, služitelj mira i istinske Hristove ljubavi, zasejao je dobro seme u ovim krajevima od kojih i mi danas, posle osamdeset godina, sabiramo neprolazne plodove. Svojim ovozemaljskim životom zajedno sa svojim sveštenstvom, monaštvom i narodom, ostao je do smrti veran Gospodu, svojoj Crkvi i narodu, posvedočivši reči da se krvlju Crkva ne ruši, već zida!

 U svojoj poučnoj arhipastirskoj besedi Patrijarh Porfirije je, između ostalog, rekao da smo pozvani da sve ljude vidimo kao svoju braću, da je čovek stvoren ljubavlju Božijom i da je ikona Božija, i da je čovek stvoren za večnost u Hristu kroz Crkvu u Svetoj Liturgiji. Sveti ljudi oblagodareni Hristom kao što je Sv. Sava bio pun ljubavi prema svima i kada mu je ponuđeno da izbegne, on je rekao da će ostati i biti uz svoj narod, zbog toga ga je Gospod proslavio ka svetitelja.


 

 

Prepoznavši višedecenijski trud gospodina Hrvoja Đakonija, pročelnika Konzervatorskog odeljenja ličko-senjske županije, na obnovi duhovnog i sveštenog nasleđa Eparhije gornjokarlovačke, Sveti Arhijerejski Sinod dodelio je gospodinu Đakoniju Orden Svetog Save drugog reda. Ovo prestižno odlikovanje uručio je gospodinu Đakoniju Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, istakavši univerzalnost duhovnih vrednosti i posebno pohvalivši gospodina Đakonija što je svojim nesebičnim trudom ostao dosledan univerzanoj snazi jevanđelske poruke, sačuvane u duhovnom nasleđu Eparhije gornjokarlovačke.

Proslavi patrona Eparhije gornjokarlovačke, prisustvovali su: Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS)  g. prof. Milorad Pupovac, Konzul Republike Srbije u Rijeci g. Vladimir Marjanović, gradonačelnik grada Doboja, g. Boris Jerinić, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Socijalističke partije Srpske (SPS). g. Goran Selak, dožupan Županije karlovačke g. Dejan Mihajlović, načelnik opštine Krnjak, g. Perica Matijević, načelnik Vrginmosta g. Milan Vrga.

Scroll To Top
Descargar musica