Proslava Svetog Save gornjokarlovačkog, patrona Eparhije gornjokarlovačke

U nedelju, 17. jula tekuće godine Gospodnje, sa velikom radošću, blagodareći Bogu, narod grada Karlovca i Eparhije gornjokarlovačke zajedno sa svojim arhipastirom Njegovim Preosveštenstvom Episkopom gornjokarlovačkim G. Gerasimom proslavio je svoga zaštitnika i nebeskog pokrovitelja Svetog Savu gornjokarlovačkog.

Toržestvenom liturgijom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski G. Andrej, kome su sasluživali Episkop valjevski Isihije i domaćin-Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, te sveštenstvo Eparhije valjevske i Eparhije gornjokarlovačke.

Po zaamvonoj molitvi Njegovo Presveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije blagoslovio je slavske darove hleb i žito, koji su prineseni u slavu Božiju i u čast Svetog Save gornjokarlovačkog.

Episkop Andrej obratio se vjernicima besjedom govoreći o životu i sastradavanju Sv. Save gornjokarlovačkog sa svojim narodom.

…Ovaj hram obiluje simbolima koji su na naše spasenje draga braćo i sestre. Ono što je nekada bio simbol tame – grobnica, ovde postaje simbol svjetlosti. Ono što je bio simbol smrti, ovde u Svetom hramu postaje simbol života i na kraju, ono što je nekada bio simbol tuge i očajanja – danas postaje simbol nade. Zato nas svaka liturgija upućuje na glavnu stvar u Svetom Jevanđelju – temu praznog groba i radosti koja dolazi nakon Vaskrsenja…

Proslavi patrona Eparhije gornjokarlovačke prisustvovali su: dožupan karovačke županije dejan Mihajlović, načelnik opštine Dvor na Uni Nikola Arbutina i potpredsjednik eparhijskog savjeta i eparhijskog upravnog odbora eparhije gornjokarlovačke Selimir Vulović.

 

Scroll To Top
Descargar musica