Praznik Cveti svečano proslavljen u Rijeci

Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju na praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, 25. aprila 2021. godine, u hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Rijeci.

Preosvećenom Episkopu g. Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Mićo Kostić, protoprezviter Darko Dugonjić, protoprezviter Jovan Galamić i đakon Nebojša Anđić.

Po zaamvonoj molitvi Episkop g. Gerasim je izvršio čin blagosiljanja i osvećenja maslinovih grančica.

U svojoj arhipastirskoj besedi Episkop Gerasim je poučio prisutne rekavši: Danas praznujemo Cveti – Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, pred Njegovo stradanje, Gospod je posetio Judeju i Vitaniju, i baš u Vitaniji Gospod je  vaskrsao četvorodnevnog Lazara, Gospod je to učinio da bi u veri učvrstio svoje učenike i sve one koji slušaju Njegovu propoved učvrstio u toj veri da je On pravi i Jedini istinski Sin Božiji, koji je došao u ovaj svet da spase čoveka od smrti i robovanja grehu. Gospod je poniozio Sebe uzeo obličje sluge za svoju tvorevinu, i time potvrdio ljubav i spremnost da sve učini za rod ljudski. Stradao je, umro je, ali i Vaskrsao i pokazao put ljubavi i smirenja. Velika je žrtva i ljubav Božija, jer Onaj koji sazdaje svu tvar, silazi sa Nebesa kroz utrobu Majke Božije uzima na sebe obličje sluge, danas On na magaretu svečano ulazi u Jerusalim, i odlazi na dobrovoljno stradanje, ali i Vaskrsenje i na Njegovom Vaskrsenju treba da se temelji naša vera i naše biće. U ovaj Gospodnji dan treba da uznesemo blagodarnost Njemu, da se sjedinimo sa Gospodom u Svetoj evharistiji, i da se kroz sjedinjenje sa Njim prisjetimo Njegovo iskupiteljske i spasonosne žrtve za sve nas!

Scroll To Top
Descargar musica