Proslava Svetog Save u Karlovcu

Arhijerejima pravilo,
inocima zakonodavac,
pravovernima učitelj,
pravilo upravljačima,
zapovedanju merilo,
sveštenicima svetlost Božija, sečivo usta koje seče sve protivničke pukove
što na stado tvoje nasrću
javio se jesi, preblaženi оče naš,
arhijereju Savo,
sad svetlošću božanstvenom sav ispunjen
Hristu se moli usrdno
za stado svoje. (stihira Svetom Savi)
Praznik Svetog Save, prvog Arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, molitveno i svečano je proslavljen u sredu 27. januara 2021. godine u Karlovcu. Evharistijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim uz sasluženje protoprezvitera-stavrofora Radoslava Anđelića, protoprezvitera Darka Dugonjića i đakona Nebojše Anđića.
Posle zaamvone molitve, zajedno sa sveštenstvom, vernim narodom, vladika Gerasim je osveštao slavski kolač i koljivo Gospodu u slavu, a u čast Svetog oca Save, zaštitnika i patrona našeg naroda.
Čestitajući svim prisutnima današnji praznik, vladika Gerasim je govorio o značaju, delu i liku Svetog Save, rekavši: „Velikog svetitelja u našem narodu i rodu imamo, koji pred Prestolom Božijim zastupa sve nas i sve one koji se iskreno obrate molitvom njemu za pomoć. O svetitelju Savi se mnogo govorilo i dan danas se govori, piše i pisaće se, o velikom prosvetitelju, diplomati, Arhiepiskopu i monahu. Pravoslavna Crkva njega praznuje kao svetitelja i podvižnika, jer je u našoj istoriji bilo dosta ljudi koji su radili i kao učitelji, diplomate, državnici mirotvorci, itd., ali onaj koga je Gospod proslavio je bio Sv. Sava, kome se Crkva danas i uvek molila i obraćala za pomoć. On je svojim trudom i radom organizovao našu Crkvu, da bi ona uspešno vršila svoju misiju. S toga, uvek u Gospodu treba da porslavljamo Svetog Savu.“
Zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane virusom Covid-19, ove godine neće biti održana Svetosavska akademija u Karlovcu.

Scroll To Top
Descargar musica