Praznik Svetog Save svečano proslavljen u Karlovcu

Bio si nastavnik, prvoprestolnik i učitelj puta, koji vodi u život, jer, čim si došao, svetitelju Savo, prosvetio si odmah svoju otadžbinu i preporodivši je Duhom Svetim, zasadio si svoju osvećenu decu kao drva maslinova u misaonom raju. Zato Te poštujemo kao ravna apostolima i svetiteljima i molimo: Umoli Hrista Boga da nam daruje veliku milost. (Tropar Svetom Savi)

Praznik Svetog Save, prvog Arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, molitveno i svečano je proslavljen u četvrtak 27. januara 2022. godine u Karlovcu. Evharistijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim uz sasluženje protoprezvitera-stavrofora Radoslava Anđelića, protoprezvitera Darka Dugonjića, prezvitera Saše Lončine i protođakona Nebojše Anđića.

Posle zaamvone molitve, zajedno sa sveštenstvom, vernim narodom, vladika Gerasim je osveštao slavski kolač i koljivo Gospodu u slavu, a u čast Svetog oca Save, zaštitnika i patrona našeg naroda.
Čestitajući svim prisutnim vjernicima današnji praznik, vladika Gerasim je govorio o značaju, delu i liku Svetog Save, rekavši:

Bog Otac je žrtvom svoga Sina spasao ovaj svijet, zato nas Sveti Sava kao svoju djecu poziva da i mi svojom žrtvom zaslužimo spasenje, da budemo svjedoci Vaskrsenja Hristova, ispovjednici vjere Hristove. Poziva nas da budemo njegovi naslednici i sebe uzdignemo u mjeru rasta visine Hristove ali i da duhovno rađamo i uzdižemo buduća pokoljenja ka Hristu.

Nakon završene besjede u crkvenoopštinskoj sali je upriličeno posluženje za sve vjernike, a hor pri Sabornom hramu je održao kratak nastup.

Zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane virusom kovid-19, ove godine neće biti održana Svetosavska akademija u Karlovcu.

Scroll To Top
Descargar musica