Praznik Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjem Budačkom

U Gornjem Budačkom nedaleko od grada Karlovca, dana 12. maja 2021. godine, u sedmici Antipashe proslavljena je hramovna slava čiji je nebeski pokrovitelj pred Vaskrslim Hristom, Sveti otac naš Vasilije, mitropolit zahumski, koji netljeno počiva u manastiru Ostrogu. Tom prilikom, Svetu Arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Preosveštensto Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, kome su sasluživali: protoprezviter Darko Dugonjić, prezviter Branko Santrač i đakon Nebojša Anđić.

Po zaamvonoj molitvi Episkop g. Gerasim je blagoslovio hleb i žito koji su prinesi u slavu Božiju i u čast Svetog oca Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Praznik Vaskrsenja Hristovog kao i hramovnu slavu rečima arhipastirske besede čestitao je Preosvećeni Episkop Gerasim, koji je sve prisutne podsetio da se u ovoj godini obilježava 350 godina od predstavljenja u Gospodu ovoga divnoga Svetitelja Božijeg.

U današnjem danu sećamo se Svetog Oca Vasilija Ostroškog Čudotvorca, Velikog svetitelja i ugodnika Božijeg, vrlinskoga čoveka, koji je sve zapovesti jevanđeljske ispunio, i zbog toga ga je Gospod proslavio sa svojim velikim svetiteljima i ugodnicima, jer njegovo telo danas, počiva celo i netruležno u Ostroškom manastiru i svedoči Vaskrsenje Hristovo. Svetitelji poput Sveto Vasilija Ostroškog svedoče Hristove reči ‘sazidaću Crkvu svoju, i vrata pakla neće je nadvladati’ (Mt. 16, 18) poručio je vernima po okončanju Svetog evharistijskog sabranja Episkop Gerasim.

Scroll To Top
Descargar musica